Al twee hotelgasten vanonder sneeuw gehaald
Reddingwerkers halen een vrouw van onder de sneeuw Foto: Reuters
De hulpdiensten hebben vrijdagmorgen contact kunnen leggen met acht mensen die al sinds woensdag onder het puin van het Italiaanse hotel Rigopiano lagen, onder wie twee kinderen. Twee van hen zijn in veiligheid gebracht, en dat geeft de hulpdiensten hoop om nog meer slachtoffers levend te bevrijden. Er zijn al 4 lichamen aangetroffen, 19 anderen zijn nog vermist.

Dat meldt de Italiaanse overheid. De overlevenden zouden zich op de zolder bevonden hebben. De twee mensen die al bevrijd zijn, een vrouw en haar dochter, worden met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht. Aangezien ze al bijna twee volle dagen onder de sneeuw zaten lopen ze het risico ernstig onderkoeld te zijn.

Woensdagnamiddag werd het Italiaanse luxehotel bedolven onder sneeuw na een immense lawine. Alleen delen van het dak en een reeks ramen waren nog zichtbaar van het hotel dat vier verdiepingen telde. Vermoedelijk hebben een reeks aardbevingen de lawine veroorzaakt. Reddingswerkers hadden de grootste moeite om het hotel te bereiken. 22 gasten en een 10-tal hotelmedewerkers waren op het moment van de feiten aanwezig in het hotel.

Onderzoek

De woordvoerder van de brandweer, Luca Cari, zei gisteren dat de hulpdiensten vooral proberen de lichamen te bergen. Cari voegde eraan toe dat de hulp­verleners nooit de hoop verliezen om overlevenden te vinden. ‘Maar de toestand is dramatisch. Er komt geen enkel teken van leven uit het puin’, klonk het toen nog weinig hoopvol. 

Er komt veel kritiek op de reddingsacties. Sommigen vinden dat ze veel te laat gehandeld hebben. Ook beweren getuigen dat noodoproepen in het begin geminimaliseerd werden. Het parket heeft nu een vooronderzoek geopend naar de ramp.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig