Parlement weigert gratis alcohol te schrappen
Kamervoorzitter Siegfried Bracke wil niet weten van een alcoholverbod in het parlement. Foto: BELGA

Na het incident-Van Biesen vraagt de deontologische commissie om gratis alcohol in het parlement te bannen. Maar de kamerleden weigeren. Er is geen alcoholprobleem, klinkt het bij de fractievoorzitters.

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) Bracke had de commissie ingeschakeld na het incident met Open VLD-Kamerlid Luk Van Biesen. Die zou in september in de Kamer een racistische opmerking gemaakt hebben tegen zijn SP.A-collega Meryame Kitir. ‘Welke sancties kunnen we tegen dergelijke misplaatste, respectloze of onhoffelijke uitspraken treffen’, vroeg Bracke aan de deontologische commissie.

Een belangrijke oorzaak van ‘respectloze’ uitspraken is alcohol, vindt de commissie. Daarover moeten dus ‘striktere regels’ ­komen.

Ten eerste zou de Kamer moeten voorkomen dat parlementsleden tijdens de debatten onder invloed zijn. Ten tweede vraagt ze om een einde te maken aan het systeem van gratis wijn en bier dat nu in de koffiekamer van de Kamer bestaat.

‘Ik heb het vroeger, toen ik zelf in de Kamer zat, genoeg meegemaakt tijdens lange zittingen’, zegt commissievoorzitter Danny Pieters (N-VA). ‘Sommige parlementsleden werden heel onaangenaam als ze gedronken hadden. Wij stellen voor om te bekijken of het nog van deze tijd is om alcohol te serveren in het parlement.’

Het systeem werd eind jaren negentig ingevoerd door toenmalig Kamervoorzitter Herman De Croo (Open VLD). Volgens hem was dat nodig omdat veel parlementsleden tijdens de debatten iets gingen drinken op café. Door drinken in de koffiekamer toe te staan, is de sociale controle toegenomen. Het alcoholgebruik zou in de praktijk zijn afgenomen.

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) vindt ingrijpen niet nodig. ‘We gaan niet in op de vraag om alcohol aan te pakken. We hadden een advies gevraagd over het incident met Luk Van Biesen, dat had niks met alcohol te maken.’ Die beslissing om het advies niet te volgen, heeft Bracke samen met de fractieleiders in de Kamer genomen. Daar is te horen dat het probleem van alcohol ‘onbestaande’ is.

Overigens voelt Van Biesen voelt zich niet aangesproken. ‘Bij mij was er helemaal geen alcohol in het spel.’