Militaire operaties in Gambia opgeschort om laatste overleg kans te geven
Yahya Jammeh Foto: AFP

Het verbond van West-Afrikaanse landen ECOWAS heeft de militaire operatie opgeschort die het donderdag had gelanceerd om Yahya Jammeh onder druk te zetten om op te stappen. Het wil zo bemiddelaars in Guinee de kans geven om Jammeh te overtuigen vrijwillig op te stappen, wat hij volgens de wet woensdag had moeten doen.

De ‘laatste bemiddeling’ zal vrijdag geleid worden door de Guineese president De Souza Alpha Condé, zegt de voorzitter van het ECOWAS-commissie Marcel Alain de Souza. Die zal eerst naar Mauritanië reizen om te spreken met president Mohamed Ould Abdel Aziz, die woensdagavond gesprekken voerde met Jammeh.

‘We hebben de operaties gestopt en een ultimatum gegeven’, aldus De Souza. ‘Als hij tegen de middag niet accepteert Gambia te verlaten, dan zullen de troepen overgaan tot een echte militaire interventie.’ De voorzitter voegde nog toe dat er tot nu toe enkel waarschuwingsschoten werden gelost.

Condé en Aziz zijn beiden tegen een militaire interventie in Gambia, en hopen met dialoog een einde te maken aan de crisis.

Barrow legt eed af in Dakar

Adama Barrow werd donderdagnamiddag beëdigd als president van Gambia op de ambassade van zijn land in de Senegalese hoofdstad Dakar. Hij won in december de presidentsverkiezingen van Yahya Jammeh. Die regeerde het kleine Gambia sinds 1994 met ijzeren vuist.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig