‘Wat we hebben gedaan is zo speciaal’, aldus Trump. ‘Overal ter wereld spreken ze erover.’ Hij noemde zichzelf ‘slechts de boodschapper’ en wees erop dat zij die gestemd hebben een ‘beweging’ gestart hebben ‘die verandering wil’.

‘Ik beloof jullie, het zal veranderen’, aldus de Republikein, die beloofde het land te verenigen. ‘We gaan Amerika groot maken voor iedereen, overal in het land. Ook de mensen in de stadscentra, iedereen’, klonk het. ‘Ik beloof jullie dat ik hard zal werken. We gaan onze jobs terughalen en ervoor zorgen dat andere landen onze jobs niet meer stelen. We gaan dingen doen die al tientallen jaren niet meer zijn gebeurd.’

Na het concert was er vuurwerk in de Amerikaanse kleuren.

 

 

Geen topnamen

Trump op welkomstconcert: ‘We gaan dingen doen die al jaren niet meer zijn gebeurd’
Lee Greenwood Foto: REUTERS

Terwijl Barack Obama kon rekenen op de aanwezigheid van wereldsterren als U2, Bruce Springsteen en Beyoncé, had Trump heel wat meer moeite om topnamen te strikken.

Nadat eerder al Kanye West, Kiss, Andrea Boccelli, Celine Dion en Elton John geen interesse toonden, haakte vorige week ook Broadway-zangeres Jennifer Holliday af nadat ze besefte dat haar optreden zou kunnen geïnterpreteerd worden als een blijk van steun aan de president. Ook de Britse zangeres Rebecca Ferguson, die het antiracismelied Strange Fruit wilde zingen, trok zich terug.

En dus moet het ‘Make America Great Again!’-concert het voorlopig stellen met de rockband 3 Doors Down en countrysterren Toby Keith en Lee Greenwood.

Protesten in New York

Duizenden mensen, onder wie verschillende beroemdheden, zijn donderdagavond op straat gekomen in New York om te protesteren tegen Donald Trump.

De manifestanten kwamen samen voor het Trump International Hotel & Tower. Onder meer de burgemeester van New York Bill de Blasio, acteurs Robert De Niro, Alec Baldwin (die met zijn Trump-impressie in Saturday Night Live veel kritiek oogstte bij de president-elect) en Mark Ruffalo, actrices Julianne Moore en Marisa Tomei, zangeres Cher en regisseur Michael Moore waren aanwezig.

De tegenstanders van Trump hadden banners bij met opschriften als 'elke dag strijden tegen Trump', 'gerechtigheid en burgerrechten voor iedereen' en 'liefde is sterker dan haat'.

'Morgen is niet het einde. Het is een begin, we gaan samen vechten', aldus De Blasio. 'Trump zegt graag dat hij een beweging heeft opgebouwd. Nu is het aan ons om onze beweging te starten. Die gaat vanavond van start in heel het land.'