Rechts wil links laten struikelen in Zweden
Foto: AP

De centrumlinkse minderheidsregering van premier Stefan Lofven dreigt in zwaar weer terecht te komen door een onverwachte zet van de grootste, centrumrechtse oppositiepartij.

De Gematigden, die met drie andere partijen een oppositieblok vormen, hebben donderdag bij monde van voorzitster Anna Kinberg Batra hun interesse laten blijken om samen te werken met de extreemrechtse Zweedse Democraten om een geplande verhoging van de belastingen ongedaan te maken.

Twee van de drie partners van het centrumrechtse blok, het Centrum en de Liberalen, zijn vierkant tegen eender welke vorm van samenwerking met de anti-immigrantenpartij gekant. De kleine christendemocratische partij steunt de xenofobe partij traditioneel wel.

Batra vindt echter dat coöperatie wel kan wanneer het een onderwerp als belastingen betreft. Een eigen begrotingsvoorstel van een verenigde oppositie zou allicht de regering-Lofven ten val brengen.

Sinds de verkiezingen van 2014 bestaat het Zweedse parlementen uit drie minderheidsblokken: links dat de regering steunt, centrumrechts en rechts, en extreemrechts. Een verenigde oppositie kan de regering dus doen vallen wanneer zij het wil, op voorwaarde van eensgezindheid bij stemming. Die willen de Gematigden nu bereiken door in zee te gaan met de ultranationalisten.

In de Zweedse pers wordt het idee van Batra ‘een doodgeboren kind’ genoemd. De Gematigden hebben momenteel het tegendeel bereikt - het uiteenspatten van het rechtse blok.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig