Twaalf Henry van de Velde Awards voor design
Foto: Wim Hendrix

In de Brusselse Bozar zijn donderdagavond twaalf Henry van de Velde Awards uitgereikt. Sinds 1994 belonen deze designprijzen personen en bedrijven die alle aspecten van design belichamen.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) opende de avond met de overhandiging van de eretitel Nieuwe Vlaamse Meesters in de Kunst voor letterontwerper Jo De Baerdemaeker.

De overige prijzen werden in twee categorieën opgesplitst. De Special Awards beloonden Pieter-Jan Pieters en zijn start-up OWOW (Young Talent Award), het Brusselse collectief Rotor Deconstruction (Company Award) en Kristel Van Ael en Joannes Vandermeulen met hun bedrijf Namahn (Lifetime Achievement Award).

De Design Solution Awards zijn nieuw sinds deze editie en zijn onderverdeeld in 8 categorieën waarin design als oplossing voor iets kan dienen. Ontwerpers en bedrijven mochten zelf hun project inzenden. De 206 inzendingen werden door een professionele jury teruggebracht naar 25 nominaties en 8 van hen kregen donderdagavond een award. De publieksprijs werd ook gekozen uit de 25 inzendingen en ging naar StandUp Nomad, een in hoogte verstelbare tafel om op een ergonomisch verantwoorde manier rechtstaand te werken.

De ontwerpen en projecten van de 12 winnaars van de Henry van de Velde Awards en alle overige genomineerden worden nog tot en met 19 maart gratis tentoongesteld in de Foyers in Bozar.

Op de uitreiking werd ook nog bekend gemaakt dat Flanders Fashion Institute, Design Vlaanderen en Flanders DC samenvloeien onder de reeds bestaande naam Flanders DC.