BLOG. Betogen in Davos? Liever niet
Foto: Rr

De politie heeft in Davos een betoging van vriendelijke oude dames onmogelijk gemaakt.

Marie-Claire Comment (‘ja, zoals in een vraag’) is 67 jaar, woont in Franstalig Zwitserland, en heeft geen hoge pet op van het Wereld Economisch Forum. Klimaatverandering, het grootste probleem van deze tijd wordt door de wereldleiders niet serieus genomen, vindt ze. En ze is niet alleen. Een groepje ‘KlimaSeniorinnen’ (climate grannies, in de lingua franca van het WEF) betoogde vanochtend tegen de klimaatpassiviteit van het WEF, dat zelf ook een gigantische ecologische voetafdruk heeft. De demonstratie was van korte duur. Want de negen KlimaSeniorinnen werden al na luttele minuten door de politie weggejaagd. ‘Nochtans hadden we niets kwaads in de zin’, zegt Comment. ‘We wilden alleen zelfgebakken koekjes uitdelen’. Die taak is nu overgenomen door Jennifer Morgan van Greenpeace, die de koekjes aan WEF-participanten in het congrescentrum heeft verdeeld.

Comment geeft toe dat de betoging niet was aangevraagd. Het is dus niet zo gek dat er reactie kwam van de politie, die in Davos deel uitmaakt van een gigantisch contingent veiligheidstroepen met agenten, soldaten en privé-bewakers op elke straathoek. Maar het secretariaat van de KlimaSeniorinnen zegt dat een aanvraag niet nodig was wegens het geringe aantal demonstranten. ‘Negen oudere dames wilden zich in groep over straat bewegen. Maar dat mag dus niet’. De seniorinnen, die uit heel Zwitserland kwamen, zijn dan maar weer naar huis gegaan.

De KlimaSeniorinnen zijn geen amateuristisch actiegroepje. De beweging heeft 540 leden tussen 65 en 80 jaar, en diende vorig jaar een officiële klacht in tegen de Zwitserse regering, die ervan beschuldigd werd te weinig te ondernemen tegen de klimaatopwarming. Doel is het uitlokken van een ‘klimaatzaak’, zoals ook in Nederland en België is gebeurd.

Ouderen zijn extra kwetsbaar voor klimaatopwarming, omdat ze sneller bezwijken als gevolg van een hittegolf, zo argumenteren ze. ‘Het thema in Davos is responsive and responsible leadership. Dat betekent daden in plaats van woorden’, schrijven ze in een persbericht. ‘We willen een duidelijk engagement van de leiders in Davos dat fossiele brandstoffen een uitdovende energiebron worden, en dat werk gemaakt wordt van een stabiel klimaat en een gezond leefmilieu.’