De Yolocaust, hoe gaan we om met ons verleden?

Foto’s van poserende toeristen bij het Holocaustmonument in Berlijn samenvoegen met schokkende beelden uit concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog? ‘Choquerend’. Maar wat is het doel van die composities?

Wie al eens bij het Holocaustmonument in Berlijn is geweest, heeft vast een foto genomen bij een van de 2.711 grijze betonblokken die van hoogte variëren en symbool staan voor de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dat is uiteraard geen schande, maar volgens de Israëlische schrijver en satiricus Shahak Shapira is er een probleem: niet iedereen heeft eerbied voor de symbolische waarde van het monument. Er worden niet enkel grappige poses aangenomen tijdens het nemen van een selfie, er wordt ook gespeeld, gesprongen, gefietst, gejongleerd, gekust enz.

Smakeloze selfies

Shapira heeft daarom in zijn nieuwste project zo’n soort beelden gebruikt en gefotoshopt op beelden uit de concentratiekampen. Op de site van het project zijn zowel de foto’s te zien die verzameld werden via Facebook, Instagram, Twitter en Tinder als de gefotoshopte beelden. Het resultaat doet rillen.

Zijn doel: bezoekers ‘aanzetten om respectvoller om te gaan met de werkelijke betekenis en draagwijdte van het monument.’ Shapira roept dus op om het monument niet enkel te gebruiken ‘als achtergrond voor smakeloze selfies’. Het project moet mensen doen nadenken over hoe we omgaan met het verleden en herinneringsmonumenten.

‘Het is aan jou om te bepalen hoe je je gedraagt op een plaats die de dood van zes miljoen mensen symboliseert’, is dan ook het antwoord op de vraag: ‘Wat kan wel en wat niet bij het Holocaustmonument?’

Yolocaust

De 28-jarige Israëliër doopte zijn project ‘Yolocaust’. Dat is een samentrekking van twee woorden die op zich weinig met elkaar gemeen hebben: yolo ( you only live once) en Holocaust, de systematische uitroeiing van voornamelijk joden door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het project veroorzaakt niet enkel op sociale media opschudding, ook betrokkenen reageren op de foto’s. Peter Eisenmann, de architect van het project, zei in een interview dat het hem niet stoort dat kinderen of jongeren daar verstoppertje spelen. Hetzelfde valt te horen bij politicus Voker Beck. ‘Het is geen begraafplaats noch een historische plaats van de misdaad.’

Alle beelden zijn hier te bekijken. Wie zichzelf herkent op de beelden, kan mailen naar undouche.me@yolocaust.de om zichzelf te laten verwijderen.

De Yolocaust, hoe gaan we om met ons verleden?
Foto: Shahak Shapira
De Yolocaust, hoe gaan we om met ons verleden?
Foto: Shahak Shapira

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig