PS-kamerfractieleider Laurette Onkelinx vindt dat Stéphane Moreau (PS), burgemeester van Ans en de grote baas bij Nethys en dus ook het omstreden Publifin, moet opstappen. Uit de PS bedoelt ze dan vooral. Ook de Waalse regering is in actie geschoten.

Het Publifin-schandaal nam vanmiddag een opmerkelijke wending. In Villa Politica zei PS-kamerfractieleider dat Stéphane Moreau, niet kan aanblijven. ‘Ik denk dat hij een stap opzij moet zetten, ja.’ Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. 

Vanochtend gaf PS-voorzitter Elio Di Rupo al een voorzet. Op RTL verklaarde hij 'profondément choqué' te zijn en hij bepleitte een complete decumul om alle onduidelijkheid tussen politiek en bedrijven weg te nemen. ‘Als men burgemeester of schepen is zou men niet tegelijk ook baas mogen zijn van een onderneming. Zeker niet als het een onderneming is die werkt met publieke middelen.’ Of hij daarmee Stéphane Moreau (PS) in het vizier nam, wilde hij toen niet zeggen. Nu Onkelinx de voorzet binnenkopt blijkt dat wel degelijk het geval.

Lange procedure

Via de werkmaatschappij Nethys heeft Moreau het voor het zeggen in de intercommunale Publifin. Hij is ook PS-burgemeester van Ans, de gemeente waar hij wijlen Michel Daerden (PS) van de troon stootte. Maar hem zomaar opzijzetten is niet zo vanzelfsprekend. Bij Nethys heeft de PS (net als andere partijen) niets te zeggen over Moreau, wordt in de partij toegegeven. Rest dus alleen de mogelijkheid om hem uit de PS te zetten. Maar ook dat is betekent een lange procedure, met veel mogelijkheden tot verweer. 

Een maand geleden raakte bekend dat zo’n twintig lokale Waalse mandatarissen via Publifin duizenden euro’s opstreken in adviesraden waar ze soms helemaal niet aanwezig waren. In de nasleep daarvan stapte al heel wat volk op, zowel bij PS als CDH. Onder meer de adjunct-kabinetschef van Waals minister van Lokale Besturen Paul Furlan (PS) nam ontslag nemen. Furlans moest zich gisteren verantwoorden in het Waals Parlement, maar blijft voorlopig minister. 

Ook de Waalse regering is intussen in actie geschoten. Waals minister-president Paul Magnette (PS) zat vanmiddag samen de voorzitter van PS en CDH, Elio Di Rupo en Benoît Lutgen. Ook de Waalse vices Jean-Claude Marcourt (PS) en Maxime Prévot (CDH) waren van de partij. De vijf stuurden zopas een gezamenlijk communiqué uit. Volgende week zullen ze alle fracties uit het Waals parlement samenroepen om gezamenlijk alle voorstellen te bekijken die kunnen leiden tot beter bestuur, in de nasleep van het Publifin-schandaal. De PTB kreeg voorlopig nog geen uitnodiging. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig