Minder papierwerk! Kwartaalvoorschot op BTW afgeschaft
Foto: afp
Fantastisch nieuws voor zelfstandigen en sommige bedrijven. De kwartaalvoorschotten op de BTW worden vanaf 1 april afgeschaft.

Neen, het is geen aprilgrap. Maar vanaf 1 april wordt het leven van zelfstandigen een pak eenvoudiger. Want vanaf dat moment zal hij of zij niet langer het driemaandelijkse ritueel van kwartaalvoorschotten op de btw moeten ondergaan.

Minder administratieve druk

Momenteel moet een belastingplichtige die kiest voor een btw-aangifte per kwartaal ook kwartaalvoorschotten betalen. Uiterlijk op de 20e van de tweede en derde maand van elk kwartaal moet er telkens een voorschot van 1/3 van de verschuldigde btw van het vorige kwartaal worden betaald. Dit geldt ook voor ondernemingen die slechts enkele facturen op jaarbasis hebben en soms voorschotten betalen voor een kwartaal waarin ze geen verkoopfacturen aangeven en dus geen btw verschuldigd zijn.

‘Door de kwartaalvoorschotten af te schaffen wordt het probleem van de voorfinanciering van de btw opgelost. We verlichten de administratieve druk voor de belastingplichtigen en de fiscale administratie. Bovendien worden belastingplichtigen die hun btw maandelijks of per kwartaal aangeven op gelijke voet behandeld’, verduidelijkt minister financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA).

Toch nog één voorschot

Let wel, er zit toch nog één bureaucratisch addertje onder het gras. Om de kwartaalaangevers en de maandaangevers op gelijke voet te behandelen, zal wie voor een kwartaalaangifte kiest wel uiterlijk op 24 december van het kalenderjaar verplicht zijn een voorschot te betalen op de belasting die verschuldigd is over zijn handelingen van het vierde kwartaal van hetzelfde jaar’, klinkt het bij het kabinet van de minister.