Nieuwe Gambiaanse president wordt ingezworen in Senegal
Barrow na zijn overwinning. Foto: AFP

Adama Barrow wordt donderdagnamiddag ingezworen als president van Gambia op de ambassade van zijn land in de Senegalese hoofdstad Dakar. Dat kondigt hij op Facebook aan. 'Het grote publiek is hierbij uitgenodigd', aldus Barrow.

Barrow won in december de presidentsverkiezingen in Gambia. Jammeh, die het kleine, volledig door Senegal omringde land sinds 1994 met ijzeren vuist regeert, weigerde echter zijn nederlaag te erkennen en klampt zich aan de macht vast. Nadat hij in eerste instantie zijn verkiezingsnederlaag erkende, trok hij dat op 9 december in. 

Er werd gevreesd voor een gewelddadige machtsovername in Gambia, omdat het leger en de politie trouw bleven aan zittend president Yahya Jammeh. Eerder op de dag zegden leger en politie in Gambia deze steun echter op. Na het officiële verstrijken van diens ambtstermijn woensdag zijn politiebaas Ousman Sonko en stafchef Ousman Badgie het eens geworden om geen bevelen meer aan te nemen van Jammeh, luidde het uit veiligheidsbronnen. Ze zijn alleen nog loyaliteit verschuldigd aan Adama Barrow.

Inauguratie

De inauguratie van Adama Barrow zal donderdag om 17 u Belgische tijd plaatsvinden in de Gambiaans ambassade van Senegal. Barrow verblijft in Senegal op aanraden van Ecowas, en dit om zijn veiligheid te kunnen garanderen.

Ecowas heeft aan de grens met Gambia honderden soldaten uit Nigeria, Senegal, Ghana en Togo verzameld. Zij kunnen Jammeh desnoods met een militaire interventie dwingen om alsnog te vertrekken. Het Gambiaanse leger bestaat volgens verschillende bronnen maar uit 800 tot 1.000 militairen. Maar zij zullen dus niet meer voor Jammeh vechten. Zijn presidentiële garde zou wel nog aan zijn zijde staan.

De straten in Banjul, de hoofdstad van Gambia, waren donderdag leeg door de gespannen situatie. Jammeh had dinsdag nog de noodtoestand uitgeroepen om langer aan de macht te kunnen blijven. De VN-Veiligheidsraad stemt donderdag over een ontwerpresolutie voor een militaire interventie van het regionale samenwerkingsverband Ecowas in Gambia om er de machtsoverdracht te verzekeren.

Dood van zoon

De achtjarige zoon van Adama Barrow, Habibu Barrow, overleed eerder deze week op weg naar het ziekenhuis nadat een hond hem gebeten had. Adama Barrow kon niet aanwezig zijn om de begrafenis van zijn zoon, omdat hij voor zijn veiligheid in Senegal verblijft.

 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig