BNP Paribas: ‘Mijnbedrijven in hoek zetten is geen oplossing’
Foto: Imageglobe

BNP Paribas, in een nieuw rapport aangestipt als belangrijkste financier van controversiële mijnbedrijven, verdedigt zich. ‘Het is belangrijk met deze bedrijven in dialoog te blijven’.

BNP Paribas, die deels in overheidshanden is, kwam vandaag in opspraak door een onderzoek van 11.11.11, Broederlijk Delen en Fairfin. Die berekenden dat banken die actief zijn op de Belgische markt de voorbije vijf jaar bijna 36 miljard dollar (34 miljard euro) geïnvesteerd in omstreden mijnbouwbedrijven.

Bedenkelijke reputatie

De grootste investeerders in mijnbedrijven met een bedenkelijke reputatie zijn BNP Paribas, Deutsche Bank, ING. Zij investeren, ondanks een intern beleid dat het tegendeel laat vermoeden, jaarlijks in onder meer Glencore, Goldcorp en Newmont Mining, bedrijven die actief zijn in metaalontginning.

‘Wij gaan dat rapport grondig bestuderen want de bank is zich bewust van de mogelijke risico’s in de sector. Wij delen dezelfde bezorgdheden, zoals blijkt uit onze engagementen op het vlak van milieu en mensenrechten’, zegt woordvoerster Hilde Junius van BNP Paribas Fortis in een eerste reactie.

Maar concrete maatregelen - zoals het stopzetten van sommige financieringslijnen of het aanpassen van de interne ethische criteria - zijn nog niet meteen te verwachten. ‘We kiezen bewust voor de dialoog met dit soort klanten. Alleen dan kan je ze beïnvloeden en op hen inpraten om hun beleid te veranderen. Dit soort bedrijven in een hoek zetten is volgens ons geen oplossing.’

Op matje bij minister

BNP Paribas is wel bereid om ‘een open gesprek’ aan te gaan met de ngo’s. Want volgens de bank zijn er in het rapport nog veel onduidelijkheden. ‘Het rapport geeft geen details die hun aantijgingen verduidelijkingen of staven. En ook de criteria die ze gebruiken om een bepaald bedrijf als “ controversieel “ te bestempelen zijn niet gespecificeerd’, benadrukt Junius

Ook Minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA), gaat zo snel mogelijk een afspraak maken met BNP Paribas om de bank aan te spreken over investeringen in omstreden mijnbouw. België is met een belang van 10 procent namelijk nog altijd de grootste aandeelhouder van de Franse .

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig