De reddingswerken bij hotel Rigopiano de Farindola in de Italiaanse Abruzzen, dat bedolven werd onder de sneeuw na een lawine, verlopen moeizaam. De lawine zou zijn veroorzaakt door de aardbevingen in de regio woensdag. Italiaanse media spreken van vier doden.

Er zouden zo’n dertig mensen in het hotel geweest zijn toen de lawine woensdagnacht het hotel bedolf in het dorp Farindola in de Abruzzo-regio. 'We roepen maar niemand antwoordt', klonk het volgens het Italiaanse persbureau Ansa bij de hulpdiensten ter plaatse.

Uit het hotel werd ondertussen één lichaam geborgen. Het zou gaan om een man. Italiaanse media schrijven over vier doden, maar dat aantal is nog niet bevestigd. 

'Het is heel moeilijk om te graven door de combinatie van een aardbeving met een lawine', aldus de hulpdiensten nog. De grote reddingsactie is nog altijd aan de gang: twintig brandweermannen, twee reddingsteams uit de bergen, zes ziekenwagens en de lokale politie zijn ter plaatse. De dikke laag sneeuw in de regio maakt het moeilijk om het hotel te bereiken.

Twee mensen zijn door de hulpdiensten gered. Een 38-jarige man bleef ongedeerd omdat hij naar zijn auto was gegaan om iets te halen. Hij raakte weliswaar bedolven, maar kon zich op eigen kracht van onder de sneeuw bevrijden.

Het lijkt er echter op dat de meeste gasten begraven liggen onder de sneeuw. Een reddingswerker spreekt van 'veel doden'.

 

‘Naast het personeel verbleven er ook twintig gasten in hotel Rigopiano’, meldt Antonio Di Marco, voorzitter van de provincie Pescara. ‘Het lijkt erop dat er slachtoffers zijn, maar op dit moment kunnen we nog niets bevestigen.’

Meteen na de lawine konden enkele van de gasten de hulpdiensten verwittigen: ‘Help, we sterven hier van de kou’, luidde het in een bericht. Daarop skieden de eerste reddingsmedewerkers naar het hotel. 

De lawine werd meer dan waarschijnlijk veroorzaakt door de reeks aardbevingen van woensdag. Daarbij kwam minstens één persoon, een man van 83, om het leven. Premier Paolo Gentiloni noemde het ‘een moeilijke dag voor Italië’.

De regio werd vorig jaar al opgeschrikt door een aantal aardbevingen. De gemeente Amatrice werd toen volledig verwoest.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig