BLOG. Vier ministers en twee royals
Foto: BELGA

Er zijn maar liefst vier Belgische ministers in Davos. Wat spoken ze daar precies uit?

Premier Charles Michel (MR) maakte er in zijn speech half grappend allusie op: ‘België is hier met een zeer actief team vertegenwoordigd. U ziet dat we de krachten bundelen’. Behalve hijzelf lopen op het Wereld Economisch Forum ook nog twee vice-premiers rond: Alexander De Croo (Open VLD) en Kris Peeters (CD&V). En met Geert Bourgeois, de minister-president van Vlaanderen, is ook regeringspartij N-VA aanwezig in Davos.

Elk van de excellenties is hier in een andere hoedanigheid. Michel is als eerste minister de officiële vertegenwoordiger van de Belgische regering. In die hoedanigheid is hij altijd welkom in Davos. Ook van onder meer Nederland, Zweden, Portugal en Groot-Brittannië zijn de regeringsleiders aanwezig op het Wereld Economisch Forum. Michel is maar kort in Davos: hij vertrekt vandaag alweer.

Uitnodiging door het WEF

Alexander De Croo neemt als minister van Informatietechnologie deel aan verschillende paneldiscussies. Hij is een gewaardeerde gast in Davos, omdat hij twee jaar geleden door het WEF werd benoemd tot Young Global Leader. Dat is een groep van jonge leidende figuren in de wereld van de economie, technologie, politiek en internationale samenwerking. De Croo maakt samen met onder meer de Zweedse oud-premier Carl Bildt ook deel uit van de “Global Agenda Council on Europe”, de Europese denktank van het WEF. De Croo arriveerde maandag al in Davos, en had samen met koning Filip een gesprek met de Chinese president Xi Jinping.

Kris Peeters is ook uitgenodigd door het WEF. Als minister van Consumentenzaken neemt hij deel aan het project ‘Shaping the Future of Consumption’. Ook is hij deelnemer aan bijeenkomsten over de toekomst van arbeid en smart cities.

Geert Bourgeois tenslotte komt naar Davos omdat Vlaanderen, net als veel andere organisaties en bedrijven, lid is van het WEF. Het toegangskaartje tot Davos kost 60.000 Zwitserse frank. Die kostprijs betaalt zichzelf ruimschoots terug in de vorm van zichtbaarheid en invloed, vindt hij. Bourgeois heeft gesprekken met bedrijven die belangrijk zijn voor de Vlaamse economie.

Weinig royalty in Davos

De internationaal meest in het oog springende vertegenwoordigers van België in Davos zijn echter koning Filip en koningin Mathilde. De koning is een zeer gewaardeerde gast op het Wereld Economisch Forum, bevestigt Peter Vanham van het WEF. Het is dankzij zijn aanwezigheid dat het onderhoud met president Xi kon plaatsvinden. Ze zijn immers beiden staatshoofden.

Royalty is niet zo sterk vertegenwoordigd in Davos. Vanuit Nederland is koningin Máxima aanwezig, weliswaar zonder haar echtgenoot. Zij bezoekt het WEF als VN-gezant voor ‘Inclusive Finance’. De derde koningin in Davos is Rania van Jordanië, die ambassadrice is van Unicef. Zij is, net als het Belgische koningspaar, een vaste gast in Davos. Koningin Mathilde is trouwens, net als De Croo, een Young Global Leader. Zij is ook erelid van de Schwab Foundation, de privé-stichting van WEF-oprichter Klaus Schwab.