De Australiër Caleb Ewan heeft donderdag de derde etappe van de Tour Down Under (WorldTour) gewonnen, een rit van 144 kilometer tussen Glenelg en Victor Harbor. De renner van Orica-Scott won dinsdag ook al de eerste rit in Australië. Ewan haalde het donderdag tijdens een sprint van de Slovaak Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) en de Italiaan Niccolo Bonifazio (Bahrain Merida). Onze landgenoot Edward Theuns (Trek-Segafredo) werd in de massasprint vijfde, Sean De Bie (Lotto Soudal) zevende en Baptiste Planckaert (Katusha) tiende. De drie Belgen eindigden in de eerste rit ook al in de top tien.

144 km kregen de renners voorgeschoteld tussen Glenelg en Victor Harbor met op het eind een circuit van 12,9 km dat vier keer moest afgelegd worden. Al meteen na de start vormde zich een kopgroep met vier renners: Thomas De Gendt (Lotto-Soudal),Jérémy Maison (FDJ), Clément Chevrier (AG2R La Mondiale) en Vegard Laengen (UAE Abu Dhabi).

Maximaal liep hun voorsprong op tot 4:30 waarna BMC, voor leider Richie Porte, het welletjes achtte en het tempo de hoogte in joeg. Onderweg sprokkelde De Gendt telkens de volle buit voor de bergpunten en op het eind probeerde hij zich nog van zijn medestanders te ontdoen, maar zonder succes. In het peloton staken intussen ook de sprintersploegen een handje toe bij de achtervolging en met Laengen werd op vijf kilometer van het eind de laatste vluchter gegrepen.

De sprint werd voorbereid, maar ontsierd door een valpartij net voorbij de laatste drie kilometer: voornaamste slachtoffer was de tweede in de stand Gorka Izagirre (Movistar). Hij zou geen tijd verliezen en de rit nog uitrijden, maar werd na afloop wel overgebracht naar het ziekenhuis met pijn aan de rug en schouder. Ook Jan Bakelants kwam zwaar ten val.

Vooraan werd intussen gesprint voor de zege en daarin toonde Ewan zich voor de tweede keer de snelste deze week.

"Het was hectisch met die valpartij op het eind", aldus Ewan, "maar ik ben blij dat ik mijn tweede zege pak." Nochtans verloor Ewan zijn leadout Daryl Impey in de valpartij. "Dat was een dikke tegenvaller", sprak hij na afloop, "maar ik bleef zelf recht en sprong op het wiel van een andere renner en had geluk dat ik op het eind nog een gaatje vond om mijn sprint te rijden."

Thomas De Gendt in bergtrui

Ook onze landgenoot Thomas De Gendt toonde zich tevreden. Hij won onderweg de bergsprint en staat tweede in dat nevenklassement, met hetzelfde aantal punten als Richie Porte. "Er was eerst een ontsnapping van vier renners, met daarbij Lars Bak. Net voor de top van de klim, na een vijftal kilometer wedstrijd, werden zij ingelopen en viel ik aan", vertelt hij. "Vervolgens reed ik acht kilometer alleen voorop met een kleine voorsprong. Toen ik meer dan een minuut voor het peloton uit reed, besliste ik om te wachten op de drie achtervolgers. Ik geloofde niet in etappewinst vandaag, omdat er op een gegeven moment vier teams aan het achtervolgen waren. Toen Vegard Laengen wegsprong, heb ik niet meer aangedrongen."

"Onderweg raapte ik de zestien punten op bij de bergsprint", gaat hij verder, "maar het bergklassement is geen doel op zich. Ik verwacht immers dat Richie Porte zaterdag wint op Willunga Hill en dan komt zijn puntentotaal op 32. Nu hebben we beiden zestien punten. Aangezien hij leider is in het algemeen klassement, mag ik morgen wel in de bergtrui rijden. En dat was mijn doel. Morgen willen we graag weer een renner in de vlucht. Zaterdag zetten we alles op Rafael Valls en gaan we met het hele team hem trachten te helpen aan een zo hoog mogelijke plaats in het eindklassement. Ondertussen is mijn eerste ontsnapping van het seizoen een feit en ik ben zeker dat er dit jaar nog veel zullen volgen."

Rituitslag:
1. Caleb Ewan (Aus/ORS) de 144 km in 3u24:45 (gem: 42,197803 km/u)
2. Peter Sagan (Slk/BOH) op 0:00
3. Niccolo Bonifazio (Ita/TBM) 0:00
4. Danny van Poppel (Ned/SKY) 0:00
5. Edward Theuns (Bel/TFS) 0:00
6. Nikias Arndt (Dui/SUN) 0:00
7. Sean De Bie (Bel/LTS) 0:00
8. Lorrenzo Manzin (Fra/FDJ) 0:00
9. Ruben Guerreiro (Por/TFS) 0:00
10. Baptiste Planckaert (Bel/KAT) 0:00
11. Jay McCarthy (Aus/BOH) 0:00
12. Rohan Dennis (Aus/BMC) 0:00