Zuid-Koreaanse rechtbank weigert topman Samsung te arresteren
Samsung-topman Lee Jae-yong Foto: AFP

Een rechtbank in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel heeft donderdag geweigerd in te gaan op een verzoek om Samsung-topman Lee Jae-yong te arresteren. Dat meldt het persagentschap Yonhap. Hij wordt beschouwd als verdachte in het corruptieschandaal dat kan leiden tot de afzetting van de Zuid-Koreaanse presidente Park Geun-hye.

Aanklagers hadden maandag de arrestatie gevraagd van de tweede man van Samsung Electronics. Hij is de zoon van Samsung-voorzitter Lee Jae-Yong, en de kleinzoon van de oprichter van het bedrijf.

De rechter verklaarde donderdag echter dat het moeilijk is om een reden te vinden waarom het noodzakelijk is om Lee te arresteren. De beslissing om geen arrestatiebevel uit te vaardigen volgde op een vier uur durende hoorzitting van Lee.

Ruiteropleiding

Lee wordt officieel als een verdachte beschouwd in het schandaal rond Choi Soon-Sil. Zij zou haar positie als trouwe vriendin van Park misbruikt hebben. Ze kreeg inzage in regeringsstukken en zamelde bij bedrijven veel geld in voor twee vage stichtingen. Ze is wegens machtsmisbruik en fraude gearresteerd op 3 november.

Samsung is betrokken omdat het bedrijf Choi zou hebben omgekocht om groen licht te krijgen van de regering voor een controversiële fusie in 2015. Het bedrijf zou bijvoorbeeld miljoenen euro’s hebben gestort om een ruiteropleiding in Europa voor de dochter van Choi te bekostigen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig