77 doden bij zelfmoordaanslag op militair kamp in Mali
Foto: Ap
Bij de aanslag van woensdag met een bomauto op een militair kamp in de Noord-Malinese stad Gao zijn 77 mensen om het leven gekomen. Dat meldt donderdag het Franse leger. Het betreft nog steeds een voorlopige balans, aldus een legerwoordvoerder in Parijs.

Bij de aanslag, opgeëist door AQMI (al-Qaida in de Islamitische Maghreb), raakten ook 115 personen gewond. AQMI zegt dat bij de aanslag meer dan 80 doden zijn gevallen.

Een voertuig vol explosieven kwam tot ontploffing net op het moment dat de troepen buiten verzamelden, zegt Abdedoula El Kader Toure van de burgerwacht Mouvement des Jeunes Patriotes de Gao. Een andere bron binnen het leger zegt dat het voertuig in de kleuren van het leger geverfd was om zo ongemerkt de veiligheidsagenten te passeren. ‘Het ziekenhuis ligt vol. Je ziet overal verminkte lichamen’, zegt Arboncana Maiga, een inwoner van Gao.

Het Malinese presidentschap tweet dat defensieminister Abdoulaye Maiga naar Gao reist. Ook heeft de regering drie dagen nationale rouw afgekondigd.

In het legerkamp zijn regeringstroepen gelegerd, naast leden van gewapende groeperingen. Ze voeren gezamenlijke patrouilles uit in navolging van het vredesakkoord van 2015. Een Franse legermacht smoorde in januari 2013 een jihadistische en separatistische opstand in de kiem in het noorden van Mali. Toch blijven islamistische groeperingen aanslagen uitvoeren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig