Adoptiekinderen pikken moedertaal weer sneller op
Foto: iStock

Koreaanse geadopteerden houden nog decennia na hun adoptie een voorsprong als ze Koreaans gaan leren. Zelfs als ze bij hun adoptie maar een paar maanden oud waren.

Mensen leren de klanken van hun moedertaal al vanuit de baarmoeder te herkennen en gaan daar in de eerste levensmaanden volop mee door.

Tot nu toe was onduidelijk wat er van die taalkennis overbleef in het geval van adoptie naar een ander taalgebied. Behoorlijk wat, melden taalwetenschappers in het tijdschrift Royal Society Open Science. Als baby geadopteerde kinderen leren later namelijk veel makkelijker hun vergeten gewaande ‘geboortetaal’ aan, dan mensen die nooit eerder met de taal in contact kwamen.

Mirjam Broersma (Radbouduniversiteit Nijmegen) en collega’s uit Zuid-Korea en Australië zochten naar eventuele overgebleven informatie in het onbewuste geheugen van inmiddels volwassen geadopteerden uit Korea.

Gedurende twee weken oefenden zij met de vrijwilligers op het herkennen van Koreaanse klanken die voor buitenstaanders heel erg op elkaar lijken. De uitspraak van de adoptiekinderen verbeterde tijdens de trainingsperiode veel sneller dan die van de andere deelnemers, stelden de onderzoekers vast, en ze bereikte uiteindelijk een hoger niveau.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in