Open VLD wil minder lesuren in middelbaar onderwijs
Foto: Jimmy Kets

Coalitiepartner Open VLD wil dat leerlingen in het secundair onderwijs minder lesuren krijgen. Dat bespaart niet alleen geld, maar zou ook de leerlingen zelf ten goede komen. Minister Crevits wijst het voorstel af.

Het voorstel van Open VLD kadert in de hervorming van het middelbaar onderwijs. Voor de liberalen is het lerarenloopbaanpact essentieel. Dat moet meer mensen warm maken om les te geven. Maar dat kost natuurlijk geld.

Daarom stelt Open VLD onder andere voor om het aantal lesuren drastisch te verminderen. ‘In de derde graad zou de school bijvoorbeeld op maandagochtend om tien uur kunnen beginnen. Dan komt er nog eens 125 miljoen vrij’, zegt parlementslid Ann Brusseel in De Tijd.

Maar het komt volgens de liberalen ook de jongeren ten goede. ‘Pubers hebben meer slaap nodig en leerkrachten hebben dan tijd voor bijvoorbeeld een teamvergadering die normaal na de lesuren moet gebeuren. De dag later beginnen is een win-winsituatie voor leerkrachten en leerlingen.’

Maar komt een vermindering van het aantal lesuren de kwaliteit van het onderwijs wel ten goede? “’Er is geen duidelijke link tussen het aantal lesuren en het prestatieniveau van leerlingen’, zegt Brusseel, die beklemtoont dat ze niets aan de eindtermen wil veranderen. Leerlingen zullen meer zelfstandig moeten leren.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil het aantal lesuren niet verminderen. Ze zegt dat ze bezig is met het loopbaanpact, maar dat voorstel hoort daar niet bij.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig