Obama laat Chelsea Manning vervroegd vrij
Chelsea Manning Foto: AP

President Obama geeft opdracht om WikiLeaks-klokkenluider Chelsea Manning vervroegd vrij te laten.

De 29-jarige transgender zal vrijkomen op 17 mei. Dat laat het Witte Huis dinsdagavond weten. Manning staat op de lijst van 273 mensen die gratie of strafvermindering krijgen.

Chelsea Manning bezorgde meer dan 700.000 vertrouwelijke documenten over wanpraktijken van het Amerikaanse leger in Irak aan WikiLeaks.

Manning zit al zeven jaar in de cel. Een militaire rechtbank veroordeelde haar in 2013 tot 35 jaar cel wegens verraad en spionage. Obama vermindert die straf nu fors, enkele dagen voor hij stopt als president.

'Overwinning'

WikiLeaks reageert opgetogen op de aankondiging dat Chelsea Manning vervroegd vrijkomt. Op Twitter speekt de organisatie van 'een overwinning'.

Ook Amnesty International reageerde op de vrijlating, en noemt het 'een te late maar positieve stap voor de mensenrechten'. 'President Obama heeft haar straf terecht ingekort, maar het is veel te laat. Het is schandalig dat ze jarenlang wegkwijnde in de gevangenis, terwijl degenen over wie de informatie ging nog steeds niet voor de rechter werden gebracht', zei Margaret Huang, de directrice van de Amerikaanse afdeling van de organisatie in een verklaring. 

Amnesty International ijverde ook voor de vrijlating van klokkenluider Edward Snowden, en verzamelde daarvoor meer dan een miljoen handtekeningen. Enkele dagen geleden liet het Witte Huis echter weten dat Snowden 'veel en veel gevaarlijker is' dan Manning.

Uitlevering Assange?

Wikileaks-oprichter Julian Assange liet vorige week nog weten bereid te zijn tot uitlevering aan de VS als Obama in zijn laatste dagen als president gratie zou verlenen aan oud-soldaat Manning.

De Wikileaks-oprichter verblijft al sinds juni 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen om een uitlevering aan Zweden te vermijden. In dat land lopen twee aanklachten voor verkrachting, maar Assange ontkent de feiten. De Australiër vreest dat Stockholm hem aan de Verenigde Staten zal uitleveren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig