Reisorganisatie TUI evacueert meer dan 200 Belgen uit Gambia
Foto: ss

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdagavond haar reisadvies naar Gambia aangepast. Zo worden er onregelmatigheden verwacht rondom de machtsoverdracht van de president. Dat kan onveilige situaties opleveren voor Belgen die momenteel in het land aanwezig zijn. Verschillende reisorganisaties evacueren daarom vakantiegangers uit het land.

Het aangepaste reisadvies raadt alle niet noodzakelijke reizen naar Gambia af, wat betekent dat het land, zolang het aangepaste reisadvies geldt, niet geschikt is als toeristische bestemming.

Reisorganisaties Thomas Cook en TUI halen al hun reizigers terug. ‘De veiligheid van onze reizigers gaat voor alles en daarom brengen wij geen nieuwe vakantiegangers meer naar Gambia. Ook hebben wij besloten de reizigers die al ter plaatse zijn, vervroegd naar België terug te vliegen. Er wordt daarvoor morgen een extra TUI-fly vlucht ingezet om hen naar huis te vliegen’, zegt Piet Demeyere van TUI.

‘TUI Belgium heeft op dit moment 225 vakantiegangers in Gambia. Een minderheid van 56 verblijft in een hotel. De overige passagiers hebben alleen een ticket geboekt’, weet Demeyere. Ook meer dan 1.000 Nederlanders en 350 Britten worden trouwens naar huis gevlogen.

Woensdagochtend was TUI er nog niet in geslaagd om alle reizigers via telefoon of sms te bereiken. 'Maar we hebben nog een aantal uren om hen op het vliegtuig te krijgen, dat vertrekt om 17 uur.'

Reisorganisatie TUI evacueert meer dan 200 Belgen uit Gambia
Foto: BELGA

Omboeken of annuleren

Mensen die nog moeten vertrekken, kunnen kosteloos omboeken of annuleren tot en met het vertrek van 31 januari. ‘We houden de situatie nauwlettend in de gaten en volgen het advies van Buitenlandse Zaken op. Wij zullen pas weer op Gambia vliegen van zodra het reisadvies opnieuw gunstig is’, aldus Demeyere.

Machtsoverdracht

Binnenkort vindt in Gambia de machtsoverdracht plaats aan de nieuw verkozen president Adama Barrow. Het parlement van het West-Afrikaanse land heeft echter de noodtoestand uitgeroepen voor een periode van drie maanden.

Daardoor kan de huidige president Yahya Jammeh, die zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen van december weigert te erkennen, ook drie maanden langer aan de macht blijven. Veel waarnemers vrezen nu dat het daardoor op 19 januari tot onlusten zal komen.