Seriemoordenaar Fourniret weer voor rechter
Foto: BELGA/AFP

Michel Fourniret (74) en zijn ex-vrouw Monique Olivier (67) moeten opnieuw voor het assisenhof verschijnen. Dit keer voor de moord op Farida Hammiche in 1988, schrijft Het Nieuwsblad.

Fourniret had samen met haar echtgenoot in de cel gezeten en wist dat hij ergens een goudschat had verborgen. Samen met Hammiche groef hij de schat op en stak haar nadien dood. De buit investeerde hij in een kasteeltje.

Seriemoordenaar Michel Fourniret en zijn ex-vrouw werden in 2008 in Charleville-Mézières tot levenslang veroordeeld als dader of mededader van meervoudige ontvoering, verkrachting en moord op verschillende jonge vrouwen onder wie de Belgische Elisabeth Brichet (13). Hij heeft zeven moorden bekend en wordt nog verdacht van enkele onopgehelderde verdwijningen. Daarmee is hij de grootste seriemoordenaar ooit in ons land.

Seriemoordenaar Fourniret weer voor rechter
Monique Olivier Foto: BELGA

Nu moet het ex-koppel - Olivier vroeg jaren geleden al de echtscheiding aan - opnieuw voor een volksjury verschijnen. Wegens moord en voor heling van goederen uit een gewapende overval.

Fourniret en zijn ex kunnen voor die feiten veroordeeld worden, maar veel verschil zal het niet maken. Ze zitten nu al een levenslange straf uit en komen zo goed als zeker nooit meer vrij.

Goudstaven

Michel Fourniret had destijds in de cel gezeten met Jean-Pierre Hellegouarch, lid van de ‘gang des postiches’, de pruikenbende. Zij pleegden verschillende zware overvallen en vermomden zich altijd met pruiken, vandaar de naam. Hellegouarch had zijn celgenoot Fourniret toevertrouwd dat hij een goudschat, buitgemaakt bij een van die overvallen, had verstopt. Enkel zijn vrouw en hij wisten waar.

Na zijn vrijlating contacteerde Fourniret de vrouw van zijn ex-celgenoot en samen groeven ze de schat, bestaande uit goudstukken en goudstaven, in april 1988 op. Maar in plaats van de buit te verdelen staken Fourniret en zijn vrouw Monique Olivier Farida Hammiche dood met een bajonet. Haar lichaam werd begraven. Met de buit kocht hij een kasteeltje, zo zou jaren later blijken.

In 1966 werd hij voor de eerste keer veroordeeld voor zedenfeiten en geweldpleging. Zeven jaar later stond hij opnieuw voor de rechter. Voor exhibitionisme dit keer.

Fourniret moet ongeveer 45 jaar geweest toen hij voor het eerst iemand vermoordde. Maar vanaf toen ging het snel. Op amper drie jaar tijd doodde hij minstens zeven mensen. Vijf keer ging het om jonge meisjes, die had hij opgepikt langs de straat en misbruikte. ‘Omdat ik mij aangetrokken voelde door hun gratie en hun maagdelijkheid’, verklaarde hij op zijn proces.

Nieuwe uitvalsbasis

Seriemoordenaar Fourniret weer voor rechter
Elisabeth Brichet. Foto: BELGA

Het kasteel dat hij in Noord-Frankrijk kocht met de opgegraven goudstaven, werd na 1988 zijn nieuwe uitvalsbasis. De meisjes die hij in die periode ontvoerde, nam hij gewoon mee naar huis. En als ze daar te lastig werden, vermoordde hij ze en kregen ze een graf op het domein. Zo ging het met de Belgische Elisabeth Brichet en met het Franse meisje Jeanne-Marie Desramault.

Op 26 juni 2003 stopte hij met zijn bestelwagen langs de 13-jarige Marie Ascenion uit Ciney en vroeg haar de weg. Hij sleurde haar in de auto en vertrok. Maar Marie kon de touwen waarmee ze geboeid werd, loskrijgen en sprong uit de bestelwagen. Ze kon haar ontvoerder zo goed beschrijven dat hij kort nadien wordt opgepakt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig