Bondscoach De Bie excuseert zich bij Loes Sels: “Mijn uitspraak was heel dom”
Foto: BELGA

Opvallend, vlak voor het bekendmaken van de selectie voor het WK veldrijden wilde bondscoach Rudy De Bie zich excuseren voor een uitspraak over de vrouwencross in onze krant.

De Bie had in onze krant zaterdag het volgende gezegd: “Moeten we al onze plaatsen invullen bij de dames elite? Die vraag stel ik mij al lang en stel ik nu opnieuw. Voor het EK in Pontchateau heb ik slechts vier rensters geselecteerd bij de elite en was Laura Verdonschot zelfs de enige belofte. Gaan we het nu opnieuw zo doen? Het zou best kunnen. Uiteindelijk ben ik het niet alleen die de knopen doorhakt. Ik leg een selectie voor aan de sporttechnische commissie en zij volgen mij of volgen mij niet. Ik ga alvast elke kandidatuur verdedigen. Maar neem nu Loes Sels, moeder van twee en hobbycrosser. Is het aan de federatie om haar hobby te sponsoren? Die vraag kan men zich terecht stellen. Ach, er zal commentaar zijn, dat besef ik nu al.”

Vooral de uitspraak over Sels schoot in het verkeerde keelgat van de chef Sportwereld Guy Fransen die in zijn pen kroop en Sels verdedigde. Ook Loes Sels was aangedaan door de uitspraken van de bondscoach. De Bie, zichtbaar geëmotioneerd door alle heisa begon het persmoment als volgt: “Ik wil mij verontschuldigen voor mij ongelukkige uitspraak van vorige week”, zei hij, “vooral naar Loes toe, maar ook aan alle andere dames die op eenzelfde manier en naar best vermogen hun sport beoefenen. Ik heb daar, zoals iedereen dat ook wel weet, enorm veel respect voor, ik heb zelf ook jarenlang geknokt en ik weet hoe zij hun best doen en zowel ik, als de federatie willen die meisjes blijven ondersteunen. Mijn uitspraak was heel dom, het is jammer dat het op zo’n manier is verlopen, de commotie is veel groter dan verwacht.”

Na deze excuses maakte de bondscoach de selectie bekend en daar is Sels de vijfde dame. “Loes kwam, samen met nog enkele andere meisjes in aanmerking”, aldus de bondscoach, “en dan hebben we gewoon alle sportieve criteria overlopen en kwam zij het best voor de dag”, waarmee hij de discussie sloot.

“Marianne Vos topfavoriet”

Overigens verwacht de bondscoach zich aan een spannende strijd op het WK bij de dames. “Al lijkt Marianne Vos me wel topfavoriet”, beseft de bondscoach, “als je ziet hoe ze de voorbije weken rijdt, dan kan je daar niet naast kijken, maar er zijn ook andere dames. Het zal voor Sanne (Cant) niet gemakkelijk worden om Vos te verslaan. Sanne verdient een wereldtitel, zeer zeker, maar het wordt niet evident. Ze is alleszins gemotiveerd, getuige haar forfait in Fiuggi om zich voor te bereiden op het WK. Sanne zal zich op en top voorbereiden op dat WK, ze is sterk, ze zal zich niet zomaar gewonnen geven.”

Jos Smets, directeur van de KBWB, gaf nog eens aan dat de selectie op basis van twee criteria wordt gemaakt: “heeft de atleet de capaciteiten om een individueel resultaat of in teamverband neer te zetten en beschikt de atleet over de nodige conditie”, zei hij, “het is nog al gebeurd dat we geen voltallige selectie meenemen naar een EK of WK. Dat gebeurde ook op het jongste EK veldrijden en ook nu nemen we slechts één dames belofte mee naar het WK omdat er gewoon geen andere meisjes zijn die er sportief iets kunnen betekenen.” “Op de ranking vind je er geen bij de eerste 60”, vulde de bondscoach zelf aan.