Verhofstadt: ‘Voordelen zonder verplichtingen gaat niet’
Foto: EPA

Guy Verhofstadt, liberaal fractieleider in het Europees Parlement, is kritisch voor de Brexit-plannen van de Britse premier Theresa May.

Verhofstadt is tevreden dat Theresa May in haar speech vanmiddag duidelijkheid heeft gebracht. Ze stelde dat Groot-Brittannië niet in de eenheidsmarkt en douane-unie kan blijven. Wel wil ze een vrije toegang tot de EU.

Daar wringt het schoentje voor Verhofstadt. ‘Ze creëert de illusie dat je die kan verlaten en toch de voordelen kan behouden. Een situatie waarbij het voordeliger is om uit de EU te zijn dan erin, gaan we nooit aanvaarden.’

Verhofstadt noemt het ook een illusie dat je vrije tarieven kan hebben zonder onder meer vrij verkeer. ‘De voordelen van de douane-unie, dat gaat niet. Of wij gaan eenzijdig beslissen aan welke Europese programma’s ze kan deelnemen. We gaan niet zo veel vooruitgang maken als dreigementen worden geuit (May zei dat ze desnoods een tax haven wou maken van het Verenigd Koninkrijk, nvdr.) We hebben maar 14 tot 15 maanden.’

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, reageerde op Twitter. Hij vindt de Brexit een triestig proces, maar noemde de aankondigingen van May realistischer. Hij voegde nog toe dat de andere 27 lidstaten verenigd blijven en klaar zijn voor de onderhandelingen. Tusk zal de onderhandelingen opvolgen in naam van de andere landen.

Als de onderhandelingen mislukken of als het Brits parlement het akkoord afwijst, valt iedereen terug op de principes van de Wereldhandelsorganisatie (WHO). Dat betekent dat dan soms hoge importheffingen zullen gelden.