Amaury Capiot: “Doorstoten naar WorldTour-ploeg”
Foto: Dick Demey

Sportdirecteur Walter Planckaert spaarde zijn lof niet voor Lanakenaar Amaury Capiot. Ondanks de lofbetuigingen straalde de Limburger niet wanneer we hem troffen in de lobby van Hotel Sol y Mar. “Na de val op een ijsplek speelt de knie op”, zuchtte Capiot. “Maandag haalde ik slechts 200 watt op het einde van de training. Stekende pijn aan de buitenkant van de rechterknie hindert me. Vanavond trek in naar de kinesist. Betert het niet, dan vlieg ik meteen naar huis en ga ik snel dokter Toon Claes consulteren. Dit probleem moeten we snel oplossen.”

Voor Capiot is dit het jaar van de waarheid. “Toen ik prof werd, was ik niet de renner die de meeste adelbrieven kon voorleggen. De eerste twee jaar als prof moest ik rijpen. Echt meedoen voor een spraakmakende overwinning zat er nog niet in. De progressie is echter te groot om ze te negeren. Dit jaar wil ik vaker de top vijf in, het podium in topwedstrijden afdwingen. Dat zou betekenen dat ik opnieuw een stap vooruit heb gezet. Dwars door Vlaanderen en Gent-Wevelgem heb ik in vet aangestipt. Me daar laten opmerken is de uitdaging. Slaag ik er eind dit seizoen niet in om door te stoten naar een WorldTour-ploeg dan heb ik gefaald.”

Het seizoen van Capiot begint normaal gezien in La Marseillaise. Daarna volgen de Ster van Besseges, Almeria en Ruta del Sol. “De Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne zijn de eerste objectieven. Deze winter heb ik hard gewerkt in de fitness. Nog iets meer power kunnen ontwikkelen, moet betekenen dat ik nog iets beter uit de verf kom in de spurten.”