Brusselse daklozenopvang heeft plaatsen over
Foto: Photo News

Maandag waren er nog 220 plaatsen van de 1.350 plaatsen beschikbaar in de opvangplaatsen voor daklozen in het Brussels gewest.

Dat kondigen de Brusselse ministers van Maatschappelijk Welzijn, Céline Fremault en Pascal Smet, aan naar aanleiding van de lage temperaturen van de afgelopen dagen. Ze herinneren er aan dat de winteropvang dankzij een systeem van dagelijkse monitoring gedurende de hele winter voldoende opvangplaatsen biedt voor daklozen.

De 1.350 plaatsen bestaan uit 1.030 plaatsen afkomstig van de winteropvang (november tot april) komen bovenop de 320 plaatsen die heel het jaar open zijn - Samusocial (Vestje 5), Samusocial voor gezinnen in Sint-Lambrechts-Woluwe, Samusocial Medihalte, Pierre d’Angle en Centre Ariane.

De 1.030 bijkomende plaatsen werden stapsgewijs geopend, naargelang de behoeften, om te vermijden dat personen geweigerd worden of slaapzalen leegstaan. Zo zijn er 350 plaatsen in de Koningsstraat, 150 op de Poincarrélaan, sinds 23 december 100 bijkomende plaatsen voor gezinnen in Vorst, maar ook 300 voor alleenstaande volwassenen in een centrum dat door de federale overheid wordt gefinancierd.

‘Dankzij een nauwkeurig monitoringsysteem worden we dagelijks op de hoogte gehouden van het aantal bezette plaatsen. Het winterplan is zo voorzien dat overbezetting en weigeringen vermeden worden’, aldus minister Fremault. Ze wijst erop dat het niet de bedoeling is dat de winteropvang de andere diensten in de strijd tegen dakloosheid overschaduwt, zoals diensten die meer gericht zijn op sociale begeleiding en toegang tot huisvesting (Housing First).

‘Ik wil iedereen, ook de meest terughoudenden, aanmoedigen om naar de nachtopvang van Samusocial te gaan waar ze in de beste omstandigheden worden opgevangen. Ik wil tenslotte iedereen uit de sector bedanken die zich dag en nacht inzet voor zij die het nodig hebben’, voegt Pascal Smet nog toe.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig