Miss België heeft onderzoek naar racisme aan haar been
Foto: BELGA

Unia, het vroegere Centrum voor Gelijke Kansen, opent een dossier naar racisme in een commentaar op sociale media van de kersverse Miss België Romanie Schotte. Dat bericht persagentschap Belga.

In mei vorig jaar had Schotte een foto op Instagram geplaatst waarop ze in een bus zit, gekleed in roze. Haar bijschrift: ‘Pink’ en enkele hartjes erachteraan. Waarop iemand een zwarte medemens achter Schotte opmerkt en als commentaar schrijft: ‘That nigga’. Schotte antwoordt: ‘I know’, met een drolemoticon erbij.

Die emoticon dreigt nu nog een juridisch staartje te krijgen voor de nieuwe miss België. ‘We hebben een dossier geopend naar aanleiding van het geval van cyberhaat’, bevestigt de woordvoerder van Unia. ‘Wij betreuren dit geval van ordinair racisme die een dagelijkse realiteit blijft en we vinden het jammer dat dergelijke foute beelden nog altijd worden gebracht om te lachen.’

Unia zal nu het commentaar van miss België en het gebruik van het emoticon analyseren. ‘Over enkele weken zullen we beslissen om het dossier verder te onderzoeken of te sluiten. Het is niet zeker dat de antiracisme-wet van toepassing is want hier is geen sprake van aanzetten tot haat.’

Romanie Schotte heeft de foto verwijderd van haar Instagramaccount en ook al gezegd dat ze geen racist is. ‘Ik sta open voor alle culturen en voor alle mensen. Mijn papa werkt hoofdzakelijk in Afrika, hoe zou ik nu een racist kunnen zijn?’, liet Schotte optekenen in een persmededeling. Ze benadrukt haar spijt als ze iemand gekwetst heeft en belooft een goede Miss België te zijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig