Proces-Cools stopgezet
Foto: Belga

Het hof van assisen in Namen heeft dinsdag de aanklachten tegen Richard Taxquet en Domenico Castellino onontvankelijk verklaard. Beide beschuldigden stonden terecht als opdrachtgevers van de moord op André Cools.

De 62-jarige Castellino en de 59-jarige Taxquet stonden voor het hof van assisen van Namen terecht als opdrachtgevers van de moord op Cools. De minister van Staat en burgemeester van Flémalle werd op 18 juli 1991 vermoord in Cointe.

De advocaten van de verdediging, Alexandre Wilmotte en Philippe Leloup, hadden maandag geëist dat de aanklachten onontvankelijk verklaard zouden worden. Het openbaar ministerie ging daar niet mee akkoord en was van mening dat het proces moest doorgaan. De advocaten Wilmotte en Leloup wierpen hun licht op meerdere schendingen, onder meer de schending van de rechten van de verdediging, het recht op het vermoeden van onschuld en het recht op een eerlijk proces. Ook is volgens hen het recht geschonden op bijstand van een advocaat in alle fases van de procedure - de wet verplichtte op dat ogenblik de aanwezigheid niet van een advocaat van bij het eerste verhoor van een verdachte.

Het dossier omvatte meer dan 280 getuigen, veel onder hen zijn inmiddels overleden. ‘Meer dan 10 procent van de op te roepen getuigen bestaan vandaag niet meer. En hun verklaringen voorlezen, gaat in tegen het principe zelf van de mondelinge debatten van een assisenproces’, zei Wilmotte.

Voor het openbaar ministerie moest het proces doorgaan. Het zal nog vele jaren duren voor de feiten verjaren, zei advocaat-generaal Marianne Lejeune. Het hof volgde dinsdag de redenering van de verdediging en verklaarde de aanklachten onontvankelijk.

‘Een verademing’

Voor de verdediging is deze uitspraak ‘een verademing’. ‘Dit arrest komt overeen met de rechtspraak van het Europees Hof van de Rechten van de Mens’, aldus Meester Wilmotte. Volgens hem betekent dit niet dat zijn cliënt vrijgesproken wordt. ‘Dit wil zeggen dat de beschuldigden niet meer vervolgd kunnen worden, tenzij het openbaar ministerie alsnog naar het Hof van Cassatie stapt.’

Richard Taxquet, de voormalige secretaris van Alain Van der Biest, was een van de beschuldigden waartegen begin 2004 een celstraf van twintig jaar werd uitgesproken. Hij zat achter de tralies van 17 oktober 2003 tot 19 mei 2009 en werd daarna onder voorwaarden vrijgelaten.

Domenico ‘Mimo’ Castellino werd toen eveneens tot twintig jaar veroordeeld, maar in zijn geval bij verstek. Toen de voortvluchtige Castellino in maart 2006 in Duitsland gearresteerd werd, tekende hij verzet aan tegen zijn veroordeling. En dus moest in maart 2007 voor het Luikse assisenhof een ‘proces-Cools bis’ georganiseerd worden, waarop zijn celstraf van twintig jaar bevestigd werd. Castellino moest uiteindelijk van 2 juni 2006 tot 5 juli 2011 in de Belgische gevangenis verblijven, waarna ook hij voorwaardelijk werd vrijgelaten.

Het proces, dat al het derde was voor een Belgisch hof van assisen in verband met de moord op het PS-kopstuk, wordt daarmee stopgezet. Normaal zou het proces minstens vijf weken duren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig