‘15 speciale vluchten met 42 kinderen onder paars-groen’
‘Linkse hypocrisie’, vindt staatssecretaris Theo Francken. Foto: BELGA

Volgens staatssecretaris Francken stuurde de paars-groene regering ook al kinderen met speciale, militaire vluchten terug. ‘Wij willen meer transparantie’, reageert Groen.

De onthulling in de reeks ‘Exit België’ in De Standaard dat ons land al enkele jaren af en toe gezinnen met jonge kinderen op ‘special flights’ of hoogbeveiligde vluchten met militaire vliegtuigen van het type Embraer of Airbus naar hun land terugstuurt, veroorzaakte gisteren een stevige rel tussen staatssecretaris Theo Francken (N-VA) en oppositiepartij Groen.

Kamerlid Wouter De Vriendt beschuldigde Francken van ‘hardvochtigheid’ tegenover ‘de meest kwetsbaren’. ‘Militaire deportaties van kinderen staan haaks op de normen en waarden van een westerse democratie.’ Ook Nahima Lanjri, kamerlid voor CD&V, had ernstige bedenkingen.

Francken reageerde dat zulke special flights met gezinnen zeer uitzonderlijk worden ingezet, wanneer een gezin aangeeft dat het zich zal verzetten, en dat de praktijk ook al door de vorige regering werd toegepast. De Standaard bemachtigde de inspectieverslagen van 2012 tot en met augustus 2016. De eerste special flights met gezinnen dateren van 2013, onder de regering Di Rupo (en toenmalig staatssecretaris Maggie De Block, Open VLD).

(lees verder onder de video)

Francken pikte de scherpe kritiek van Groen niet en groef in het verleden van de paars-groene regering die tussen 1999 en 2003 aan de macht was, onder leiding van Guy Verhofstadt (Open VLD).

‘Wat blijkt? Ze deden juist hetzelfde, alleen deden ze het toen vaker dan ik’, schreef hij gisteravond op zijn sociale mediakanalen. ‘En er zaten toen ALTIJD ook andere illegalen aan boord met het gezin. Linkse hypocrisie.’

Daarop maakte Francken een overzicht van 15 speciale terugkeervluchten tussen 2001 en 2003, vooral naar Kosovo, met in totaal 42 minderjarigen aan boord. De laatste vlucht dateert van april 2003 naar Roemenië en Turkije, met drie minderjarigen aan boord en ‘een Roemeen die nog een celstraf moest uitzitten in het land van herkomst’, aldus Francken.

Het departement asiel was toen nog de verantwoordelijkheid van de minister van Binnelandse Zaken, dat was toen Antoine Duquesne (MR).

‘We veroordelen dat dit kan gebeuren’

‘We hebben hierover geen gegevens’, reageert De Vriendt. ‘We hebben nochtans redelijk wat mensen gecontacteerd die vijftien jaar geleden bij de regering betrokken waren. Francken poneert dit zomaar, zonder de gegevens vrij te geven. We willen meer transparantie.’

‘Als blijkt dat er ontoelaatbare dingen zijn gebeurd, maakt het niet uit over welke regering het gaat. We veroordelen dat dit kan gebeuren. Principieel blijft de vraag overeind of dit kan. Uit de inspectieverslagen leren we dat er heel wat fout loopt bij de uitwijzing van kinderen, maar we hebben Francken nog niet horen zeggen dat hij dit wil stoppen. Hoelang moeten we daarop nog wachten? Wijzen op wat andere regeringen doen, is niet je eigen verantwoordelijkheid opnemen.’

Ook Lanjri (CD&V) wees er gisteren al op dat ‘het er niet toe doet of vorige regeringen dit ook al deden’. ‘We wisten gewoon niet dat het gebeurde. Nu we het wel weten, moeten we durven te zeggen dat dit moet stoppen.’