Gianni Vermeersch krijgt laatste Belgische ticket voor WK veldrijden
Wout Van Aert Foto: Belga

Bondscoach Rudy De Bie heeft dinsdagnamiddag de Belgische selectie voor het WK veldrijden in het Luxemburgse Bieles (28 en 29 januari) bekendgemaakt. Naast de zes verwachte namen ging het zevende ticket bij de mannen elite naar Gianni Vermeersch. Dat betekent dat Jens Adams, Jim Aernouts en Klaas Vantornout moeten thuisblijven. In de selectie bij de vrouwen elite was er ook een plaats voor Loes Sels.

Zes van de zeven namen bij de elite mannen lagen vooraf al vast. Over de selectie van titelverdediger Wout van Aert en Kevin Pauwels, Laurens Sweeck, Tom Meeusen, Michael Vanthourenhout en Tim Merlier bestond niet de minste twijfel. Het was enkel uitkijken wie het zevende ticket zou veroveren. De Bie koos uiteindelijk voor Gianni Vermeersch. Jens Adams, Jim Aernouts en Klaas Vantornout blijven daardoor achter als reserves. De 24-jarige Vermeersch (Steylaerts Cycloteam) reed sterk in de maanden november en december en werd negende op het voorbije BK. Op de wereldbeker in het Italiaanse Fiuggi van afgelopen zondag werd hij echter pas 26e. 

"Gianni heeft de voorbije weken zeer sterke wedstrijden gereden", aldus bondscoach Rudy De Bie. "Dat was niet altijd te zien aan zijn resultaten door de pech waarmee hij af te rekenen kreeg, maar op basis van de sportieve criteria verdient hij een plekje in deze selectie. Hij is bijzonder strijdvaardig, niet altijd de leukste jongen om tegen te koersen, maar op een WK rijdt hij tegen een buitenlander, dus daar heb ik dan geen enkel probleem mee", lachte hij.

De Bie: "Zou me niet verbazen als Wout niet start in Hoogerheide"

Maandag raakte bekend dat Van Aert sukkelt met de knie en daarom vroegtijdig terugkeerde van trainingsstage. Hij moet nu enkele dagen rusten en gaat donderdag weer op controle. "Ik heb niet alle info over Wout", aldus de bondscoach, "maar ik maak me niet al te veel zorgen. Ik denk dat er in de eerste plaats voorzichtigheid is geboden nu. Dat hij zich enkele dagen rustig moet houden. Het zou me niet verbazen dat hij de Wereldbeker in Hoogerheide laat schieten omdat hij dat klassement al op zak heeft. Hij zal wel weten waar hij mee bezig is en ik zie het nog altijd positief in voor het WK. Of hij nu wel of niet rijdt komend weekend maakt niet veel uit. Ik houd er totaal geen rekening mee dat hij er niet bij zal zijn op het WK, dat lijkt me helemaal niet aan de orde."

De Bie verwacht zich er aan dat de wedstrijd vroeg zal opengebroken worden. "Zoals we al vaker zagen de voorbije weken", legt hij uit, "een duel tussen Wout en Mathieu, op het scherp van de snee. Met Wout hebben we één uitgesproken kopman. Het is aan de andere jongens om zich ook te tonen. Ik hoop dat Tom Meeusen een sterke start heeft en met Kevin Pauwels weet je nooit op een WK en hij heeft al enkele keren aanspraak gemaakt op een podiumplaats. En dan zijn er ook de andere jongens zoals Laurens Sweeck bijvoorbeeld. De conditie van de dag zal heel bepalend zijn."

Toon Aerts is er niet bij in Luxemburg. De Europese kampioen liep in Fiuggi bij een val een breuk in het sleutelbeen en een complexe breuk in de top van het schouderblad op. Zijn seizoen is voorbij. "Een opdoffer", vond de bondscoach. 'In de eerste plaats voor Toon zelf die echt uitkeek naar dit WK, maar ook voor onze ploeg. Hij is een troef die we nu niet meer kunnen uitspelen."

Klaas Vantornout legt zich sportief neer bij niet-selectie

Klaas Vantornout is één van de renners die uit de boot valt. Toch kan de West-Vlaming leven met zijn niet selectie.  "Om eerlijk te zijn: voor de wedstrijd in Fiuggi hield ik totaal geen rekening meer met een WK-selectie. Die was helemaal uit m'n hoofd. Tot mijn prestatie van zondag. Ik voel me met de week beter worden, en dan mag je weer hoop beginnen koesteren", aldus Vantornout. 

"De Belgische wielerbond heeft het laatste woord, en daar leg ik me zeker bij neer. Na Hoogerheide vertrek ik dan maar op stage naar Calpe, waar ik goed kan trainen voor de laatste crossen. Daar wil ik ook nog wat van maken. Ik onthoud mijn tien WK-deelnames bij de profs, waarvan de uitslagen er mogen zijn, en het feit dat ik terug in aanmerking kwam voor het WK, wat vorig jaar helemaal niet het geval was."

Selectie en excuses voor Loes Sels

Bij de vrouwen elite is er naast boegbeeld Sanne Cant ook plaats in de selectie voor Ellen Van Loy, Jolien Verschueren, Alicia Franck en Loes Sels. Rond die laatste was afgelopen week een mini-relletje ontstaan nadat ze door bondscoach Rudy De Bie een "hobbycrosser" werd genoemd. "Ik wil mij voor die uitspraak excuseren", aldus De Bie.

Nys niet tevreden

Sven Nys, sportief manager bij Telenet/Fidea CT, was het niet eens met de selectie bij de junioren. Andreas Goeman mag tot ontevredenheid van Nys niet mee naar het WK. "Op basis van welke criteria wordt Andreas Goeman thuis gelaten van het wk? Mag ik daar aub een eerlijk antwoord op", tweette hij.

 

WK SELECTIE

Elite mannen

- Wout van Aert

- Kevin Pauwels

- Laurens Sweeck

- Tom Meeusen

- Michael Vanthourenhout

- Tim Merlier

- Gianni Vermeersch

Elite vrouwen

- Sanne Cant

- Alicia Franck

- Loes Sels

- Ellen Van Loy

- Jolien Verschueren

U23 mannen

- Thijs Aerts

- Nicolas Cleppe

- Jonas Degroote

- Kobe Goossens

- Quinten Hermans

- Eli Iserbyt

- Yannick Peeters

U23 vrouwen

- Laura Verdonschot

Junioren mannen

- Yentl Bekaert

- Jelle Camps

- Timo Kielich

- Toon Vandebosch

- Florian Vermeersch

* Als België de eindzege pakt in de wereldbeker, wordt één van de volgende junioren nog toegevoegd als zesde renner: Andreas Goeman, Arno Van den Broeck of Arne Vrachten.