BLOG. Oog in oog met Shakira
Shakira in Davos Foto: epa
Ook celebrities hebben een rol in Davos. Dit jaar was het aan Shakira en Forest Whitaker.

‘Why do I have to see my children dying?’ Het gezicht van de vrouw is verwrongen van smart. Ze is mager, en getekend door het leven. Haar ogen staan dof. Ze ziet eruit als iemand uit donker Afrika, maar zeker weten we het niet. Wel zeker is dat deze vrouw geen fijn leven heeft.

Een groter contrast met het leven van degenen die naar haar kijken, is moeilijk denkbaar. Want dat zijn journalisten zoals ik. Die bij binnenkomst een glas exquise wijn geoffreerd krijgen, en zich tegoed doen aan verfijnde hapjes, opgediend door piekfijn ogend personeel. Locatie: het Hilton hotel, tegenover de ingang van het Congrescentrum. Hier vindt de welkomstreceptie van het WEF voor de media plaats.

Nee, de vrouw uit donker Afrika behoort niet tot de gasten. Ze spreekt ons toe in een video over de Sustainable Development Goals (SDG’s), een set doelstellingen van de Verenigde Naties om de ontwikkeling in de wereld vooruit te laten gaan. De video, waarin nog tal van andere weinig bevoorrechte wereldbewoners aan het woord komen, dient ter introductie van Shakira en Forest Whitaker. De Colombiaanse zangeres en de Amerikaanse acteur zijn in Davos om de SDG’s onder de aandacht te brengen van de andere Davos-gangers, en dus ook van de media.

Op de receptie doet vooral Shakira een oproep die recht uit haar hart lijkt te komen. Ze spreekt over kinderen die bij gebrek aan ontwikkeling niet naar school kunnen. ‘Wisten jullie dat kinderen die hun school niet afmaken tien maal zoveel kans hebben om ingelijfd te worden door een drugsbende of een krijgsheer?’ Ze is lang aan het woord, maar het publiek hangt aan haar lippen. ‘Ja, ik probeer hier in Davos iets voor elkaar te krijgen. Dat de bedrijfsleiders en ook de politici aandacht krijgen voor het wegwerken van armoede, voor vrede, voor scholing, voor gelijke kansen. Elk beleid zou menselijke waardigheid als basis moeten hebben’.

Whitaker is wat onderkoelder. Hij heeft het vooral over initiatieven ter bevordering van vrede, waar hij met zijn eigen ngo hard aan werkt. Hij krijgt al veel gedaan van bedrijven, vertelt hij, maar hij wil ook overheden erbij betrekken.

Celebrities voor het goede doel: het blijft toch iets merkwaardigs. Dat ze hun bekendheid inzetten om een waardevolle boodschap te verspreiden is lovenswaardig. Maar of die boodschap ook echt aankomt is de vraag. Spaanstalige journalisten vragen Shakira iets in het Spaans over het vredesproces in haar vaderland. Daarna vraagt een Russische journaliste of het moederschap haar veranderd heeft. Het is een inleiding om Shakira iets in de camera te laten zeggen, en zingen. Even later staat de Russische wang aan wang met Shakira in de camera te lachen en te zwaaien. Ook dat is Davos.