43 miljoen minder inkomsten door speculatietaks
Foto: blg
De speculatietaks heeft 32 miljoen euro opgebracht, blijkt uit cijfers van de Fod Financiën. Maar tegelijk daalde de beurstaks met 76 miljoen.

De fel bekritiseerde speculatietaks heeft geen geld opgebracht, maar de staatskas geld gekost. De totale opkomsten van de beurstaks bedroegen 32,4 miljoen euro, stelt de Fod Financiën. Maar doordat beleggers minder aandelen kochten en verkochten, daalde de taks op de beursverrichtingen van 288,6 miljoen (2015) naar 212,7 miljoen euro. Voor beide belastingen samen daalden de inkomsten met 43,5 miljoen. Die daling is mogelijk niet alleen toe te schrijven aan de speculatietaks, maar het is wel duidelijk dat die een rol gespeeld heeft.

Twaalf beursvennootschappen, onlinemakelaars en effectenbanken onze bezorgdheid waarschuwden in juli nog dat de speculatietaks de inkomsten zou doen dalen met 12 miljoen euro op jaarbasis.

Sinds 1 januari is de taks opnieuw afgeschaft. Beleggers moeten bijgevolg niet langer een belasting van 33 procent betalen op beursgenoteerde financiële producten die binnen de zes maanden opnieuw werden verkocht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig