Provinciaal onderwijs schaft aso, tso en bso af
Inga Verhaert Foto: koen fasseur
Het Provinciaal Onderwijs Vlaanderen heeft besloten de labels aso, tso en bso af te schaffen. 'Dat is niet meer van deze tijd', zegt voorzitter Inga Verhaert.

Naar aanleiding van de hervorming van het secundair gooit het Provinciaal Onderwijs de schotten aso, tso en bso overboord. Voortaan zullen de richtingen gelabeld worden naar hun finaliteit. Dat kan 'doorstroming' zijn, voor de richtingen die naar het hoger onderwijs leiden. Ook mogelijk: 'arbeidsmarkt', voor leerlingen die meteen aan de slag willen. Er zal ook een dubbele finaliteit zijn, met opleidingen die zowel leiden naar de hogeschool of universiteit als het beroepsleven.

De scholen van het Provinciaal Onderwijs krijgen de vraag dit zo snel mogelijk door te voeren. Vanaf volgend schooljaar zou het op bepaalde plaatsen al zo ver zijn. 'Onder de vlag van het Provinciaal Onderwijs zitten vooral nijverheidstechnische scholen. Wij weten als geen ander hoe kwalijk het watervalsysteem is. We mogen niet langer met talent smossen', aldus Verhaert.

Of ze niet bang is dat de doorstroom-richtingen hoger in aanzien zullen staan dan de arbeidsmarkt-richtingen? 'Nee. Die arbeidmarktrichtingen leiden vaak richting knelpuntberoepen. Die leerlingen zijn gegeerd op de arbeidsmarkt.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig