Karlovic slaat 75 (!) aces in match met meeste games ooit op Australian Open
Foto: AFP

Ivo Karlovic heeft zich op de Australian Open geplaatst voor de tweede ronde. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Het Kroatische twintigste reekshoofd in Melbourne haalde het met 22-20 in de vijfde set tegen de Argentijn Horacio Zeballos. Opslagkanon Karlovic sloeg maar liefst 75 aces in 84 games. Nooit eerder sloeg iemand meer aces Down Under. En nooit eerder werden er meer games gespeeld in één match op de Australian Open. Karlovic en Zeballos breken het record van Andy Roddick en Younes El Aynaoui (83 games) uit 2003. De match was afgelopen na 5 uur en 15 minuten. Daarmee is het de tweede langste wedstrijd ooit op de Australian Open.

Karlovic heeft misschien wel de beste opslag in het hele mannencircuit, maar tegen de Argentijn Zeballos - nochtans slechts de nummer 69 op wereldranglijst - volstond dat niet om snel afstand te nemen. Integendeel: het was Zeballos die de eerste twee sets naar zich toetrok: 6-7 (6-8) en 3-6. Vooral in de tweede set sputterde de service van Karlovic.

Maar het twintigste reekshoofd stond recht in de derde set en trok die nipt (7-5) naar zicht toe. In de vierde set begon de opslag van Karlovic pas echt te draaien en dat leverde hem een makkelijke 6-2-setwinst op. “Kat in het bakkie” zag je Karlovic denken, maar de Argentijn aan de overkant dacht daar anders over. Zeballos stond tot 21-20 in de vijfde set geen enkele break toe. Maar dan plooide hij toch.

84 games in één wedstrijd is een nieuw record voor de Australian Open. Het record aller tijden staat nog steeds op naam van John Isner en Nicolas Mahut. Die hadden in de eerste ronde van Wimbledon 2010 maar liefst 183 games nodig om een winnaar aan te duiden. De match tussen Karlovic en Zeballos duurde in totaal 5 uur en 15 minuten. Op de Australian Open was enkel de finale van 2012 tussen Djokovic en Nadal (5 uur 53 minuten) langer.

Met 75 aces zet Karlovic ook een nieuw record neer op de Australian Open. Het vorige record bedroeg 51 aces en stond op naam van Johansson (2005).

Mogelijk in derde ronde tegen Goffin

In de tweede ronde speelt de boomlange Kroaat (2m11) tegen de Australiër Andrew Whittington (ATP 190). Die wipte de Tsjech Adam Pavlasek (ATP 72) in vier sets. Als de 37-jarige Karlovic ook zijn tweede wedstrijd wint, wacht mogelijk een duel om een plaats in de achtste finales tegen David Goffin (ATP 11). Die moet dan wel winnen van de Tsjech Radek Stepanek (ATP 102).

De reekshoofden lieten zich op dag twee niet verrassen (lees meer), Terwijl de Belgen slechts 1 op 4 haalden (lees meer).

Karlovic slaat 75 (!) aces in match met meeste games ooit op Australian Open
Foto: EPA
Karlovic slaat 75 (!) aces in match met meeste games ooit op Australian Open
Foto: EPA