De verdachte van de aanslag op oudejaarsnacht in Istanbul, die vannacht is opgepakt, heeft volgens de Turkse autoriteiten bekend. Wat weten we over hem?

De man die op nieuwjaarsnacht 39 mensen om het leven heeft gebracht bij een bloedige schietpartij in een nachtclub in de Turkse stad Istanbul is maandagavond na een wekenlange klopjacht gevat in Esenyurt, een stad ten westen van Istanbul.

Hij is geïdentificeerd als Abdulkadir Masharipov, een man met de Oezbeekse nationaliteit. Hij zou in 1983 geboren zijn in Oezbekistan en had mogelijk de naam Ebu Muhammed Horasani aangenomen.

Bij de operatie, waarbij 2.000 agenten zijn ingeschakeld, zijn ook een man van Iraakse origine en drie vrouwen van Egyptische en Afrikaanse origine opgepakt. Er werden wapens, munitie en buitenlands geld gevonden.

Kort na de arrestatie is een foto vrijgegeven van de verdachte met bloed op zijn gezicht. Zijn 4-jarige zoon zou tijdens de arrestatie niet bij hem zijn geweest, zoals eerder gemeld.

De gouverneur van Istanbul Vasip Sahin zegt dat Masharipov heeft bekend en dat zijn vingerafdrukken overeenkomen met vingerafdrukken die in de nachtclub zijn gevonden. Volgens hem kwam de verdachte in januari 2016 illegaal Turkije binnen via zijn oostelijke grenzen.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag in Club Reina werd opgeëist door Islamitische Staat. Dat staat volgens de gouverneur buiten kijf. IS zei dat de aanslag een vergelding was voor de Turkse militaire betrokkenheid in Syrië.

‘Hij was getraind in Afghanistan en spreekt vier talen’, zegt de gouverneur. ‘Hij is een goedgetrainde terrorist.’

Bij politieacties zijn de voorbije weken al meer dan 40 mensen opgepakt die verdacht worden de daders van de aanslag geholpen te hebben. Onder de doden bevond zich ook een 23-jarige Turkse Belg.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig