Benoeming ceo Ethias uitgesteld
Foto: BELGA

Er komt bij Ethias tot nader order geen duo aan de top. Het plan van voorzitter Erik De Lembre werd gisterenavond afgeschoten in het ad hoc benoemingscomité. Het comité stopt de benoemingskwestie voorlopig in de ijskast.

Tijdens een bijwijlen bitsige vergadering werd gisterenavond het plan van Erik De Lembre, voorzitter van de raad van bestuur van Ethias en van de overkoepelende holding Vitrufin, beslist om niet in te gaan op het plan van De Lembre om een duo aan de top van Ethias te benoemen. De leden van het comité geloven niet dat dit werkbaar is.

De Lembre had eerder al in het comité zo’n duorol verdedigd en brak er zondag in een interview met De Standaard nog een lans voor. Met een duorol probeerde De Lembre zowel de Franstalige Antwerpenaar Benoît Verwilghen als de vertrouweling van de PS, Philippe Lallemand, in het zadel te heisen. De Lembre, die het comité had verteld enkel nog advies over de vorm te willen van zo’n plan, kreeg gisterenavond felle kritiek voor dit voornemen.

Benoeming ceo Ethias uitgesteld
Erik De Lembre: belaagde voorzitter van Ethias Foto: BELGA

Het ad hoc benoemingscomité, dat uit acht leden bestaat, stopt de benoemingskwestie voorlopig in de ijskast. Ze willen dat Ethias eerst werk maakt van het finaliseren van zijn solvabiliteitsplan zoals de toezichthouder van de sector, de Nationale Bank dat wil. De Lembre zei zondag nog dat door de afkoop van een groot deel van de problematische First-belegging, de solvabiliteit van Ethias met 22 procent gestegen was. Volgens de jongste cijfers zou die solvabiliteit per eind 2016 meer dan 140 procent bedragen.

De Nationale Bank verwacht op 15 februari en eind februari finale actieplannen van Ethias die moeten aantonen dat de verzekeraar ook in staat is als zich een samenloop van aanhoudend ongunstige omstandigheden zou voordoen, nog een voldoende groot stootkussen over te houden.

Het benoemingscomité gaat wel zijn verslag maken over zijn werkzaamheden omtrent het aanstellen van een nieuwe ceo en dat overhandigen aan de raad van bestuur van Ethias. Uit die search zou gebleken zijn dat een interne kandidaat de beste optie is. Uit het rapport van de headhunter komt dan Verwilghen als beste kandidaat boven drijven.

Maar binnen Ethias is er bezorgdheid dat Verwilghen onvoldoende brede steun geniet en teveel een financieel profiel heeft. ‘We hebben een charismatisch iemand nodig die dicht bij de mensen staat, een soort Bart De Smet’, meent een betrokkene bij Ethias.

Erik De Lembre komt ondertussen als voorzitter steeds meer onder druk te staan. Alhoewel hij officieel een CD&V-etiket heeft, bevindt hij zich in de merkwaardige situatie dat enkel nog de PS hem zou steunen. Voor- en achter de schermen, vallen in toenemende mate hardere woorden aan het adres van De Lembre.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig