Tijdens het Autosalon een wagen kopen? 5 tips!
Foto: Standaard.be
De periode rond het Autosalon van Brussel blijft het voordeligste moment om een nieuwe auto aan te schaffen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel Belgen speciaal wachten op deze jaarlijkse mega automarkt. Zelfs wanneer de auto in september of oktober reeds aan vervanging toe is, worden de mankementen nog enkele maanden getrotseerd om in januari op zoek te gaan naar de beste deal.

Hier volgen vijf tips die je kunnen helpen om maximaal voordeel te halen tijdens de Autosalonperiode.

1. Maak je (online) huiswerk
Het Autosalon is een attractief spektakel, met stijlvol ingerichte stands, gestroomlijnde dames, verleidelijke lichteffecten en bijna 100 exposanten. Leuk voor de adrenaline, maar helaas niet het juiste milieu om onvoorbereid naar toe te stappen om een auto te kopen. Omdat er zoveel moois te zien is, loop je het risico geen (goede) keuze te kunnen maken.

Het is handiger en beter om online al eens je huiswerk te maken. De nieuwste automodellen van de constructeurs zijn gedurende het Autosalon ook op hun websites te zien. Maak op basis van je wensen (model, ruimte en zitplaatsen, cilinderinhoud, brandstofverbruik, CO2-uitstoot, opties, accessoires enzovoort) én je financiële mogelijkheden een shortlist waarop hooguit 4 tot 6 modellen voorkomen. Deze voertuigen kan je op het salon dan gericht nader bekijken. 

Voor je een auto koopt wil je immers toch graag weten hoe deze ’aanvoelt’. Even achter het stuur zitten, de kinderen hun plekje laten verkennen, het dashboard tot jou nemen en met je handen over de body strijken. Kortom, je wil een beetje verliefd worden op de auto waar je (hopelijk) jaren in zal rijden. En op de Brussel Expo tref je nu eenmaal alle merken op één plek.

2. Neem geen overhaaste beslissing
Op het Autosalon zetten de exposanten doorgaans hun beste verkopers, die handig weten in te spelen op jouw enthousiasme. Het is meestal beter om niet op het salon tot een aankoop over te gaan, maar om achteraf contact te maken met de dealer (bij een showroom in jouw buurt of online). 

Wees je ervan bewust dat haast alle Autosalon-voordelen ook buiten de poorten van de Heizelpaleizen gelden, vaak zelfs tot enkele weken na het evenement. Je kan op het Salon alvast vragen naar een gedetailleerde prijsofferte (inclusief BIV-berekening en garantievoorwaarden) van het uitgekozen model.

3. Zoek de voordeligste financiering
Naast autodealers zijn ook banken en andere financierders prominent aanwezig op het autosalon. De doorsnee consument heeft immers een lening nodig om een nieuwe auto aan te schaffen. Traditiegetrouw bieden banken rond de periode van het Salon hun laagste JKP op autoleningen. Kredietkosten voor een autolening kan je vooraf eventueel al online vergelijken. De eenvoudigste manier is via een vergelijkingswebsite, waar de JKP op autoleningen van de belangrijkste financierders naast elkaar wordt gezet.

>

4. Vergelijk de premie van de Omnium
Autodealers en banken kunnen tijdens het Autosalon een promotie verbinden aan de verkoop of financiering van een auto. Indien jij met ze in zee gaat, ontvang je een leuke korting op de premie van een Omnium-verzekering. Let hierbij op het volgende:

  • Wordt de Omnium-verzekering niet nog goedkoper wanneer je rechtstreeks zaken doet met de verzekeraar? Dit is makkelijk na te trekken, omdat de meeste verzekeringsbedrijven zelf ook een stand hebben op het Autosalon en hun eigen korting promoties aanbieden.
  • Is er bij een promotie sprake van een verplichte keuze voor een bepaalde verzekeringsmaatschappij? Bekijk in dit geval of dezelfde Omnium niet goedkoper is bij een andere verzekeraar.

>

Lees ook:

>

>

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig