Personen met handicap krijgen nu automatisch hoger aantal dienstencheques
Foto: Shutterstock

Personen met een handicap zullen in de toekomst automatisch recht hebben op een verhoogd aantal dienstencheques. Ze zullen daarvoor niet langer elk jaar een attest van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) moeten indienen. Dat zegt Vlaams parlementslid Gwenny De Vroe (Open Vld) op basis van een schriftelijke vraag aan minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).

Personen met een handicap hebben recht op een verhoogd aantal dienstencheques. Ze moeten daarvoor wel jaarlijks een attest indienen. Onnodige papierlast, meent Vlaams parlementslid Gwenny De Vroe.

Het jaarlijkse attest zal nu vervangen worden door een automatische gegevensuitwisseling tussen het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH), het departement Werk en Sociale Economie en de uitgever van de dienstencheques Sodexo. De Vroe: “Op die manier kan het recht op een verhoogd aantal dienstencheques automatisch worden toegekend aan personen met een beperking”.

De volledige automatisering zal nog niet voor meteen zijn. In afwachting heeft het VAPH zijn gegevens wel al beschikbaar gemaakt via de Kruispuntbank Sociale Zekerheid (KSZ). Gebruikers moeten volgens De Vroe alvast voor 2017 geen nieuw attest indienen. Eind december bezorgde Sodexo aan het departement Werk en Sociale Economie al een lijst van gebruikers die nu al een attest hebben.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig