Zoektocht naar verdwenen vlucht MH370 opgegeven
Foto: REUTERS

Na bijna drie jaar is de zoektocht naar het wrak van vlucht MH370 van Malaysia Airlines stopgezet. Voor de nabestaanden van de slachtoffers blijven alleen maar vragen over. Zij willen dat de zoektocht wordt voortgezet.

Op 8 maart 2014 verdween het toestel met 239 mensen aan boord, kort na het opstijgen in Kuala Lumpur. Waar het vliegtuig crashte, blijft onduidelijk. In een rapport van 2016 stond dat het vliegtuig waarschijnlijk steeds sneller is gedaald en in de Indische Oceaan is neergestort.

Eind vorig jaar was de 120.000 vierkante kilometer van het zoekgebied bijna volledig doorzocht. Deze maand werden de laatste 10.000 vierkante kilometer uitgekamd, zonder resultaat. Nu wordt de zoektocht opgeschort.

De Australiërs, die de zoekacties coördineerden, concludeerden vorige maand in een rapport dat het vliegtuig zich waarschijnlijk niet in het gebied bevindt.

In een gezamenlijke mededeling stellen Australië, Maleisië en China dat er ondanks verschillende studies geen nieuwe informatie is ontdekt om het toestel te lokaliseren. Maar de drie landen blijven hopen dat daar in de toekomst meer duidelijkheid over komt.

De nabestaanden van de slachtoffers noemen de opgave ‘onverantwoord’ en vragen dat de beslissing wordt herbekeken. Zij vinden dat het zoekgebied moet uitgebreid worden met zo’n 25.000 vierkante kilometer ten noorden van het huidige zoekgebied. ‘Nu stoppen is onverantwoordelijk en toont een choquerend gebrek aan vertrouwen in de data, hulpmiddelen en aanbevelingen van officiële expert die de autoriteiten zelf hebben aangesteld.’

De verdwijning is een van de grootste mysteries in de geschiedenis van de burgerluchtvaart. Het wrak werd niet gelokaliseerd, wel werden er aan de westelijke kustlijn van de Indische Oceaan een twintigtal wrakstukken gevonden, die waarschijnlijk of zeker van de MH370 zijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig