Antonio Tajani nieuwe voorzitter Europees Parlement
Antonio Tajani wordt de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement Foto: Epa
Antonio Tajani volgt de Duitser Martin Schulz op als voorzitter van het Europees Parlement. Een deal met de liberale fractie van Guy Verhofstadt maakte de weg vrij voor de Italiaanse christendemocraat.

In de vierde en beslissende ronde kreeg Tajani meer stemmen dan zijn socialistische landgenoot Gianni Pittella.  Tajani haalde het daarin met 351 stemmen, tegen 282 voor Pittella. Tajani had in elke ronde meest stemmen, maar kon pas een meerderheid verwerven nadat nog slechts een tegenkandidaat overbleef.

Nu Tajani Europees parlementsvoorzitter wordt, hebben de christendemocraten de leiding in drie Europese instellingen: het parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad. Na de jongste Europese verkiezingen was afgesproken dat Martin Schulz (S&D) na 2,5 jaar het veld zou ruimen voor een christendemocraat. Maar de sociaaldemocraten vonden dat het niet kan dat EVP’ers alle drie de Europese topfuncties zouden bekleden.

Tajani pleitte in het halfrond voor verandering in Europa. 'Ik geloof in Europa, maar we moeten veranderen, we hebben een sterk parlement nodig. We moeten de democratie verdedigen. Vrijheid is de sleutel van de EU en de toekomst van de EU.'

De Italiaanse EVP'er genoot wel de steun van de liberale fractie. Verhofstadt was kandidaat voor de liberale Alde-fractie, maar na de deal met de christendemocratische EVP trok hij zich voor de stemming onverwacht terug. In ruil voor de liberale steun krijgen de liberalen een extra vicevoorzitter en de leiding over een eventuele onderzoekscommissie over de strijd tegen terreur. Beide fracties spreken ook af dat ze zich zullen inzetten voor een sterk Europa.

Zo noemt Verhofstadt het akkoord een eerste stap richting de constructie van een pro-Europese coalitie. 'Dat is absoluut nodig. Met Trump en Poetin en andere grote uitdagingen is het erg belangrijk dat we samenwerken om onze Unie te hervormen.'

'We nodigen alle pro-Europese krachten uit om zich hierbij aan te sluiten', zei hij nog.

De deal zet de alliantie tussen de EVP en S&D - 'de grote coalitie' - onder druk. Europarlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A) spreekt van een 'gortig akkoord'. 'In plaats van transparant een democratische voorzittersverkiezing aan te gaan, versterkt Verhofstadt het negatieve beeld van de Europese politiek', zei ze. Haar opmerkingen schoten in het verkeerde keelgat van liberaal parlementslid Hilde Vautmans. Zij noemde Van Brempt een slechte verliezer.

'Op een cruciaal moment hebben zij de pro-Europese coalitie laten vallen', zegt Vautmans over de sociaaldemocraten. Ze wijst erop dat het akkoord tussen haar fractie en de EVP over belangrijke inhoudelijke kwesties gaat zoasl defensie, terrorisme en migratie. Ze roept de S&D dan ook op om zich aan te sluiten tot het nieuwe coalitieakkoord.

In totaal waren er zeven kandidaten voor het voorzitterschap: Eleonora Forenza (GUE/NGL, Italië), Jean Lambert (De Groenen/EVA, VK) , Gianni Pittella (S&D, Italië), Laurentiu Rebega (ENF, Roemenië), Helga Stevens (ECR, België), Antonio Tajani (EVP, Italië) en Guy Verhofstadt (ALDE, België). Piernicola Pedicini (EFDD, Italië) trok zijn kandidatuur in op 11 januari. Vandaag volgde Verhofstadt.

In de eerste stemronde haalde Tajani 274 stemmen, tegenover 183 voor Pittella. Helga Stevens kreeg 77 stemmen, Jean Lambert 56, Forenza 50 en Rebega 43. In de tweede rond liepen de kandidaten van de twee grootste fracties verder uit. Tajani kreeg 287 stemmen en Pittella 200.In de derde ronde kreeg de christendemocraat Tajani 291 stemmen, zijn socialistische concurrent Gianni  Pitella 199, onze landgenote Helga Stevens (ECR) 58, Jean Lambert (De groenen) 53, Eleonora Forenza (Gue) 43   en Laurentiu Rebega (extreem rechts) 44. 

Het akkoord tussen Alde en EVP:

Akkoord Alde en EVP by De Standaard on Scribd

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig