Grote stroomstoring in Amsterdam en Zaandam
Foto: Tom Palmaers

Delen van Amsterdam en Zaandam zaten deze ochtend zonder stroom. Netbeheerder Liander kampte met een storing bij een hoogspanningsverdeelstation, aldus een woordvoerder. De storing is intussen verholpen, maar de problemen zijn nog niet allemaal opgelost.

In Amsterdam gaat het om het centrum en delen van West en Noord. Daarnaast waren ook de oostelijke delen van Zaandam en Landsmeer door de storing getroffen. Rond 4.00 uur viel de stroom in de hoofdstad en omliggende plaatsen bij 360.000 klanten uit. Rond 6.30 uur hadden zo'n 160.000 klanten weer stroom. In de loop van de ochtend volgden de andere huishoudens. Intussen is de stroomstoring helemaal voorbij. Dat heeft netbeheerder Liander even na 9.00 uur laten weten.

Door de storing was het treinverkeer rond Amsterdam onderbroken en ook de Amsterdamse trams en metro’s reden niet. De Rijkswaterstaat waarschuwde voor een zeer zware ochtendspits rond Amsterdam, omdat veel mensen de auto zullen nemen aangezien het treinverkeer verstoord is.

Voor het treinverkeer blijven de gevolgen aanhouden. Er rijden slechts een beperkt aantal treinen van en naar Amsterdam en omgeving. Ook in de rest van het land zal de nasleep voor het treinverkeer voelbaar blijven. De Nederlandse Spoorwegen adviseert treinreizigers richting Amsterdam, Utrecht, Schiphol of Lelystad de reis uit te stellen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig