Goffin wint moeizaam, Flipkens en ontgoochelde Wickmayer uitgeschakeld op Australian Open
Foto: AP

Geen succes voor de Belgische vrouwen op de Australian Open: Kirsten Flipkens (WTA 70) en Yanina Wickmayer (WTA 60) zijn dinsdag in de eerste ronde uitgeschakeld en ook  ‘lucky loser’ Maryna Zanevska (WTA 122) strandde in de eerste ronde. Bij de mannen stoot David Goffin (ATP 11) wél door, al kostte dat de nodige moeite. Dat in tegenstelling tot de reekshoofden op dag twee, die zich niet lieten verrassen

Kirsten Flipkens verloor van de Britse Konta (WTA 9) in twee sets (7-5 en 6-2). De wedstrijd duurde 1 uur en 36 minuten, en na afloop had de 25-jarige Konta het over een verraderlijke wedstrijd. “Ze speelt op een manier waarop ze het elke speelster zou moeilijk maken”, aldus de Britse.

Flipper’ streed tegen de Britse topper voor wat ze waard was maar ging toch onderuit. “Ik ben erin geslaagd haar het leven zuur te maken en ik ben tevreden over mijn match”, vertelde ze achteraf. Konta haalde vorig jaar de halve finales ‘down under’ en won bovendien vorige week het toernooi van Sydney. “Het was niet de beste loting. Door haar toernooizege in Sydney deed zij heel wat vertrouwen op. Ik ben blij met het niveau dat ik gehaald heb. In de balwisselingen lag ik niet onder. Konta heeft mij niet van het terrein geveegd. Maar tegen een speelster uit de top tien moet je elke kans proberen te grijpen. In de eerste set kwam ik van 5-3 terug tot 5-5 en kreeg daarna een breakbal, die ik miste. Zo’n fout moet je niet maken.”

Flipkens kende door een polsblessure een verstoorde voorbereiding. In Melbourne toonde ze echter op haar 31e nog mooi tennis te kunnen spelen. “Je mag niet vergeten dat mijn laatste match dateerde van het toernooi van Luxemburg”, zegt ze. “Deze winter heb ik amper kunnen trainen. Ik speelde tegen Konjuh in Auckland en Niculescu in Hobart, die allebei de finale haalden. Hier kreeg ik Konta voorgeschoteld, iemand die wordt beschouwd als een outsider voor de titel. Ook al won ik slechts een wedstrijd in drie weken, ik hoef niet te klagen. Ik weet dat ik fysiek in orde ben, ik kan het nog veel meisjes lastig maken.”

Goffin wint moeizaam, Flipkens en ontgoochelde Wickmayer uitgeschakeld op Australian Open
Foto: AFP

Yanina Wickmayer leek aanvankelijk op weg naar de overwinning, maar de wedstrijd sloeg om in het voordeel van haar Tsjechische tegenstandster Lucie Safarova (WTA 61). De voormalig nummer vijf op de wereldranglijst won in drie sets, 3-6, 7-6 (9/7), 6-1. De wedstrijd duurde twee uur en zes minuten.

“Het zal niet evident zijn het racket de komende dagen weer op te pakken”, aldus Wickmayer na de wedstrijd, waarin de Belgische liefst negen (!) matchballen kreeg. “Dit is echt niet leuk. Zeker na zo veel matchballen. Ik denk dat ik echt goed heb gespeeld in de eerste twee sets. Ik dicteerde het tempo en ik deed exact wat moest. Zo is het altijd in tennis. Als je er niet in slaagt jouw kansen te benutten, doet de tegenstander dat in jouw plaats.”

“Ze heeft heel goed geserveerd op enkele matchballen, en op andere heb ik te veel op veilig gespeeld, in de hoop haar tot een fout te dwingen. Ook al is dat een automatische reactie, het was niet de goede optie. Ik had me meer agressief moeten tonen op de belangrijke punten”, aldus nog de Antwerpse. “Ik heb vorig jaar al zo’n situatie meegemaakt, ook hier op de Australian Open en op Indian Wells. Er is soms een beetje geluk nodig.” Door de nederlaag mist Wickmayer bovendien een tweede ronde tegen Serena Williams.

Goffin wint moeizaam, Flipkens en ontgoochelde Wickmayer uitgeschakeld op Australian Open
Foto: Photo News

 

De 23-jarige Maryna  Zanevska, nummer 122 op de ranking, verloor in twee sets van de Amerikaanse Jennifer Brady (WTA 116). Die haalde het met 6-3 en 6-2. De wedstrijd duurde 1 uur en 12 minuten.

Het was het eerste onderlinge duel tussen de twee speelsters, die allebei kwalificaties afwerkten in Melbourne.
Zanevska raakte op de hoofdtabel als ‘lucky loser’. In de kwalificaties werd ze in de derde voorronde verslagen door de Duitse Mona Barthel, maar daarna opgevist. Vorig jaar, toen Zanevska nog voor Oekraïne uitkwam, bereikte de tennisster voor het eerst de hoofdtabel van de Australian Open. Toen strandde ze eveneens in de eerste ronde na verlies tegen de Spaanse Lara Arruabarrena.

“Ik was helemaal niet klaar om te spelen”, liet een teleurgestelde Zanevska na afloop weten. Zanevska moest drie dagen nagelbijtend afwachten om uiteindelijk op het allerlaatste moment opgeroepen te worden om de Zweedse Larsson te vervangen. “Ik had mijn manager al gevraagd de datum van de vliegtickets aan te passen, want ik was er zeker van dat ik niet meer moest spelen”, legde Zanevska uit. “Er schoten immers nog nauwelijks wedstrijden over. En dan uiteindelijk op het allerlaatste moment - ik had vijf minuten om mijn wedstrijd voor te bereiden - liet de scheidsrechter weten dat ik tegen Brady mocht spelen.”

Die wedstrijd werd geen succes, maar toch verlaat Zanevska Melbourne niet ontevreden. “Het is een bizar gevoel, de voorbereiding was absoluut niet ideaal, maar toch ben ik niet ontevreden. Het is altijd een leuke ervaring om te mogen deelnemen. Het was de eerste keer dat ik in deze situatie zat en moest wachten om opgevist te worden. En dan wordt meteen mijn naam getrokken. Mijn volgende toernooi is het WTA-toernooi van Sint-Petersburg. Daar ga ik me nu op voorbereiden.”

David Goffin wint in vijf sets

In zijn eerste wedstrijd op de Australian Open had David Goffin (ATP 11) vijf sets en bijna drie uur tennis nodig gehad om de 19-jarige Amerikaan Reilly Opelka (ATP 208) te verslaan. Het werd 6-4, 4-6, 6-2, 4-6 en 6-4. De Belgische nummer één plaatst zich zo voor de tweede ronde, net als Steve Darcis (ATP 71), die het eerder al haalde van de Australiër Sam Groth (ATP 162). Opelka stond in augustus nog gerangschikt onder de achthonderdste plaats. De afgelopen maanden klom hij echter stevig op. Hij bereikte zo de halve finales van het ATP 250-toernooi van Atlanta. Hij won ook het challengertoernooi van Charlottesville, tegen Ruben Bemelmans. 

Goffin (neemt het in de tweede ronde op tegen de Tsjechische ouderdomsdeken Radek Stepanek (ATP 102). Stepanek worstelde zich in Melbourne door de kwalificaties. Dinsdag nam hij in de eerste ronde met 6-2, 7-6 (7/1) en 6-3 de maat van de Rus Dmitry Tursunov (ATP 408). Het wordt het tweede onderlinge duel tussen de 26-jarige Goffin en de 38-jarige Stepanek. In 2012 speelden ze tegen elkaar in de openingsronde van Roland Garros. Goffin won toen in vijf sets (6-2, 4-6, 2-6, 6-4 en 6-2).

"Dit had alle kanten kunnen opgaan"

Goffin stond voor het eerst tegenover de boomlange Opelka, die in 2015 het juniorentoernooi van Wimbledon won maar in Melbourne debuteerde op de hoofdtabel van een grandslam bij de senioren. De Amerikaan (2m11) trakteerde Goffin geregeld op services aan 225 km/u. In de vijfde en beslissende set moest Goffin alles uit de kast halen toen hij in het zesde spel aankeek tegen twee breekpunten.

“Ik had mij aan dergelijke match verwacht”, stelde Goffin na de hardbevochten winst. “Aangezien hij jong is, had ik wel verwacht dat hij wat onhandiger zou zijn en meer het tempo zou laten zakken. Maar hij sloeg echt goed op. Door de hitte vlogen de ballen nog meer en soms waren ze echt niet te pakken. Ik had kunnen verliezen maar in de tweede set redde hij ook een breekkans met een schitterende volley en nog een in de vierde set met een winner op de lijn. Het had dus makkelijker kunnen verlopen. Ik moest kalm en solide blijven. In zo’n matchen, waarin er geen ritme is, telt alleen de overwinning. Ik ben blij dat ik er mij doorgeworsteld heb, dit had immers alle kanten kunnen opgaan."

De Australian Open is het eerste grandslamtoernooi van het seizoen.