Wordt frontlijn Eerste Wereldoorlog werelderfgoed?
Foto: rr

Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk hebben officieel het dossier voor de erkenning van de sites van de Eerste Wereldoorlog ingediend bij erfgoedorganisatie Unesco. Dat meldt het kabinet van Vlaams minister-president Geert Bourgeois maandag. In de zomer van 2018 kan de frontlijn dan op de Werelderfgoedlijst terechtkomen.

Het officiële dossier moest binnen tegen 31 januari, nadat begin oktober al een pre-dossier werd ingediend. De partners zijn dus ruimschoots op tijd.

Er is de jongste jaren hard gewerkt om de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog te laten erkennen door de Unesco. Vlaanderen zat onder meer samen met het ABS, Boerenbond, Natuurpunt, Unizo en Voka door middel van een convenant. Uiteindelijk selecteerde Vlaanderen negentien sites, van Nieuwpoort tot Mesen.

Wallonië maakte een lijst van zeven sites op, Frankrijk één van 66 sites.

“Een erkenning als Unesco-Werelderfgoed zou de kers op de taart zijn van de herdenking van de Groote Oorlog,” aldus minister Geert Bourgeois. “De erkenning schept een passende en blijvende herinnering aan de gebeurtenissen die zich in onze Vlaamse velden hebben afgespeeld, ook na 2018.”

De kandidatuur zal beoordeeld worden op de jaarlijkse bijeenkomst van het Werelderfgoedcomité in de zomer van 2018. De komende maanden zal Unesco het dossier bestuderen en ook ter plaatse de nodige waarnemingen doen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig