Link naar Anne Frank gevonden in vernietigingskamp

Onderzoekers hebben bij opgravingen in het concentratiekamp van Sobibor in Polen een hangertje gevonden dat nagenoeg identiek is aan dat van Anne Frank. Dat meldt het Israëlische Yad Vashem Memorial.

Volgens Yad Vashem is het hangertje vermoedelijk van Karoline Cohn, die Anne Frank mogelijk gekend heeft.

Link naar Anne Frank gevonden in vernietigingskamp
Het hangertje van Karoline Cohn Foto: AP

Op het hangertje staat de datum 3 juli 1929 gegraveerd, samen met ‘Frankfurt am Main’. Het gaat om een geboortedatum en een geboorteplaats. Daarnaast staat de Hebreeuwse woorden ‘Mazel Tov’ ook op het hangertje te lezen.

Volgens het Yad Vashem-instituut is Karoline Cohn uit Frankfurt de oorspronkelijke eigenares van het hangertje. Net als duizenden anderen joden werd ze tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd, eerst naar Minsk en daarna Sobibor.

Volgens de wetenschappers had Anne Frank bijna een identiek hangertje: eentje met daarop 12 juni 1929, en met ook Frankfurt am Main als geboorteplaats.

Wetenschappers van Yad Vashem vermoeden nu dat, omdat de hangertjes zo hard op elkaar gelijken, Anne Frank en Karoline Cohn familie waren van elkaar. De onderzoekers proberen te achterhalen op welke manier de twee met elkaar verwant waren. Vermoed wordt dat Karoline Cohn een mogelijke Duitse nicht was van Anne Frank.

Vernietigingskamp

Sobibor, waar het hangertje werd opgegraven, was een van de beruchtste concentratiekampen van de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was een zogenaamd vernietigingskamp: zeker 170.165 mensen werden ernaar gedeporteerd. Minstens 169.800 mensen werden in het kamp vermoord, voornamelijk joden, Roma en niet-joodse Polen. Het enige doel van het kamp was de ‘gevangenen’ uitroeien. De meesten die er toekwamen, werden de dag zelf nog omgebracht. Een beperkt aantal werd overgebracht naar werkkampen. In 1943 werd het kamp volledig vernietigd, na een opstand van de gevangenen.

Sinds 2007 worden er opgravingen uitgevoerd om de belangrijkste gebouwen van het kamp te lokaliseren. Tijdens die opgravingen vonden de archeologen ook heel wat persoonlijke spullen van de duizenden slachtoffers.

Ondergedoken

Link naar Anne Frank gevonden in vernietigingskamp
Foto: AFP

In tegenstelling tot Karoline Cohn werd Anne Frank niet naar Sobibor overgebracht. Zij kwam uiteindelijk terecht in Auschwitz-Birkenau. Een paar weken voor haar dood werd ze nog getransporteerd naar het concentratiekamp van Bergen-Belsen. Het meisje raakte bekend doordat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog dagboeken bijhield toen ze ondergedoken zat in Amsterdam.

Link naar Anne Frank gevonden in vernietigingskamp
Anne Frank Foto: BELGAIMAGE

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig