‘Tweestatenoplossing enige weg naar duurzame vrede’
Foto: EPA

De deelnemers aan de Midden-Oostenconferentie in Parijs hebben zich zondag allen achter een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict uitgesproken. Dat is de 'enige weg die tot een duurzame vrede leidt', luidt het in de slotverklaring.

Nog dit jaar moet een nieuwe internationale conferentie gehouden worden om na te gaan (of en zo ja) welke stappen zijn gezet in de richting van de aangebrachte oplossing. Israël en de Palestijnen moeten rechtstreekse onderhandelingen voeren en aldus de 'huidige negatieve trends' omkeren. Dat betekent een stopzetting van het nederzettingsbeleid, het verzaken aan geweld en het zich onthouden van eenzijdige stappen.

Aan de conferentie namen de 'grote vijf' van de VN-Veiligheidsraad, de Europese Unie en de Arabische Liga deel; de beide conflictpartijen waren er evenwel niet.

Voor het afbakenen van de grenzen van de twee staten, aldus nog het slotcommuniqué, moeten de grenzen van 1967 als uitgangspunt dienen. Israël moet alle terrein teruggeven dat veroverd werd tijdens de Zesdaagse oorlog van dat jaar en tijdens latere conflicten (de Yom-Kippuroorlog van 1973).

In de marge van de conferentie waarschuwde de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault de regering van president-elect Donald Trump af te zien van haar voornemen, de VS-ambassade naar Jeruzalem te verhuizen. Zulke verhuis 'zou erg zware gevolgen kunnen hebben'. Een VN-resolutie stippelt uit dat Oost-Jeruzalem de hoofdstad moet worden van een op te richten Palestijnse staat. Ook Ayraults Belgische ambtgenoot Didier Reynders raadt de Amerikanen af, hun voornemen door te drukken.

Voor Reynders ligt het hoofdbelang van de conferentie in het duidelijk maken dat er slechts één oplossing is voor het aanslepende conflict.