Belgische aflossingsploeg naar B-finale op EK shorttrack
Jens Almey Foto: mvh

De Belgische shorttrackers hebben zich op het EK in Turijn op de aflossing over 5000 meter geplaatst voor de B-finale. Het viertal eindigde zaterdag in hun halve finale als derde.

Op de piste waar elf jaar geleden om olympische medailles werd geschaatst, was de ploeg van bondscoach Pieter Gysel geen partij voor Rusland, Italië en Frankrijk. Twintig ronden voor het einde (van de in totaal bijna vijftig ronden) raakten Jens Almey, Stijn Desmet, Gert-Jan Goeminne en Ward Pétré de aansluiting met de tegenstanders kwijt.

De derde plaats van België in een matige tijd (7:16.413) kwam tot stand doordat een Franse schaatser een Italiaanse collega ten val had gebracht. Daarvoor werd Frankrijk bestraft.

Frankrijk en Italië zijn momenteel duidelijk sterker dan de Belgen. Beide landen zijn belangrijke concurrenten in de strijd om een olympische startplaats, over een jaar in Zuid-Korea.

In het individuele toernooi strandde Almey op de 1500 meter in de halve finales. Zijn vijfde plaats was onvoldoende voor een start in de B-finale. Dat gold ook voor de vijfde plek van Hanne Desmet op de 1500 meter. Op de 1000 meter is Goeminne na een tweede plaats in de reeksen nog in de race.

In de algemene rangschikking is Goeminne negentiende en Almey twintigste. Het klassement wordt aangevoerd door de Rus Semen Elistratov. Bij de vrouwen is Desmet achttiende. De eerste plaats wordt bezet door de Italiaanse Arianna Fontana.