Onderzoek naar vliegtuigen die bijna botsen boven Gent
Foto: REUTERS
Boven de ruime regio Gent heeft zich op 1 januari een incident voorgedaan tussen twee vliegtuigen. Dat meldt deredactie.be en bevestigen de FOD Mobiliteit en luchtverkeersleider Belgocontrol zaterdag. Volgens Belgocontrol treft de luchtverkeersleider geen fout.

'Op 1 januari is er boven de ruime regio Gent een incident geweest tussen twee vliegtuigen en we onderzoeken dat', zegt Sven Heyndrickx, de woordvoerder van de federale overheidsdienst Mobiliteit. De dienst 'Air Accident Investigation Unit' startte het onderzoek op. Verdere informatie geeft de FOD niet nu het onderzoek loopt.

Ook Belgocontrol bevestigt het incident. De luchtverkeersleider, die een intern onderzoek voerde, heeft correct gehandeld en de juiste instructies gegeven, zegt woordvoerder Dominique Dehaene. Belgocontrol bracht de Air Accident Investigation Unit op de hoogte na het voorval.

Volgens de VRT-redactie ging het om een passagierstoestel van Air France, een Airbus A320, en een vrachtvliegtuig van EgyptAir. Het Egyptische vliegtuig zou drie keer een instructie van de verkeersleiding genegeerd hebben.

Volgens VRT kruisten beide kisten elkaar op amper negentig meter (300 voet). Het toestel van Air France bevond zich op 22.000 voet (zowat 6.000 meter) en was aan het dalen toen het bijna in botsing kwam met het vrachtvliegtuig, dat aan het klimmen was naar 21.000 voet.

Ook het alarmsysteem dat in werking trad toen de toestellen elkaar naderden, en waarbij een alarmsignaal weerklinkt in de cockpit, zou door de EgyptAir-piloten genegeerd zijn. In het voorlopig rapport zou sprake zijn van een 'serieus incident'.

Het Airbus A300-vrachttoestel zou opgestegen zijn in Oostende richting Caïro. Het toestel van Air France zou onderweg geweest zijn van Parijs naar Amsterdam.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig