Trump ‘eventueel bereid om sancties tegen Rusland op te heffen’
Foto: AP

De Verenigde Staten kunnen de sancties tegen Rusland opheffen, indien het land Washington zou helpen bijvoorbeeld tegen jihadisten te strijden. Dat zegt de toekomstige Amerikaanse president Donald Trump in een interview met de krant Wall Street Journal.

De sancties, die vorige maand zijn opgelegd tegen Russen die zich zouden hebben gemoeid in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, blijven ‘minstens een tijdje’ gehandhaafd, aldus Trump. Zou Rusland de VS helpen in belangrijke domeinen, zoals de strijd tegen jihadisten, kunnen die sancties opgeheven worden, aldus nog de president-elect.

‘Als we overeenkomen en Rusland komt ons te hulp, waarom zouden we dan sancties blijven handhaven?’, liet Trump noteren in het interview. Daarin laat hij ook verstaan dat hij zich voorbereidt op een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin, eens hij op 20 januari de nieuwe president van de VS wordt.

In zijn eerste persconferentie na zijn overwinning, eerder deze week, erkende Trump voor het eerst dat de Russen achter de hacking zaten van de Democratische partij, in de aanloop naar de verkiezingen van november. Hij zei toen dat het nog valt te bezien of hij met Poetin kan opschieten. ‘Als dat niet zo is, zal ik hem veel harder aanpakken dan Hillary zou doen.’

Waarschuwing voor China

Trump gaf in het interview nog meer inkijk in zijn toekomstig buitelands beleid. Zo waarschuwde hij dat ook de positie van de VS tegenover het ‘Een China’-beleid (dat stelt dat Taiwan deel uitmaakt van China) kan veranderen, tenzij Peking de praktijken rond handel en wisselkoersen wijzigt.

‘Alles ligt op tafel’, zegt hij aan de krant. Op 11 december dreigde Trump er al mee om het ‘Eén China’-beleid niet langer te erkennen als China geen toegevingen doet op vlak van handel.

Hij verdedigt ook zijn open aanpak van Taiwan en het telefoontje met de presidente van Taiwan, Tsai Ing-wen. Aan dat land hebben de VS ‘vorig jaar voor 2 miljard dollar aan de allernieuwste militaire uitrusting verkocht’ en ‘we zouden geen telefoontje mogen opnemen?’ Het telefoontje tussen Trump en de presidente van Taiwan leidde tot ergernis in China.