Oude en nieuwe premier in de clinch: 'De politiek verdient beter dan dit'
Michel en Di Rupo in betere tijden Foto: Photo News

Premier Charles Michel heeft zaterdag tijdens een bijeenkomst van de MR in het Waals-Brabantse Bierges opnieuw de noodzaak verdedigd om de sociale zekerheid te hervormen nu de levensduurte stijgt. De premier is over het thema in een bitse polemiek verwikkeld met PS-voorzitter Elio Di Rupo.

'Niets doen, kiezen voor het immobilisme ... dat betekent uitstel en achteruitgang. Het is de garantie voor onze kinderen en kleinkinderen dat ze het minder goed zullen hebben dan ons', speechte de liberale premier voor zowat 500 mandatarissen en militanten van MR.

Hij haalde daarbij wel niet rechtstreeks de recente aanval van de PS over dit thema aan - 'sinds de Tweede Wereldoorlog was er geen enkele regering die zo verwoestend was op sociaal vlak'. Die uithaal had Michel zaterdag in de Sudpresse-kranten nog neergesabeld als 'demagogie die een extreemrechts discours waardig is'.

Voor Michel zijn de uitspraken van PS-voorzitter Di Rupo donderdag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak een ‘duidelijke uitschuiver’. ‘Dit zijn onwaardige verklaringen. Meneer Di Rupo is zeer laag gevallen’, aldus Charles Michel. Volgens de premier ‘verkiest Di Rupo de haat aan te wakkeren’ en kiest hij zo bijvoorbeeld voor de overdrijving en het verdelen van de burgers.

‘De situatie van vandaag vergelijken met die van de Tweede Wereldoorlog, getuigt van een onmogelijke demagogie’, aldus de premier, die zijn voorganger ook verwijt het discours van extremisten te hanteren. Volgens de premier hanteert Di Rupo dergelijke woorden omwille van wrok, bitterheid en de angst voor de PTB (PVDA).

'De politiek verdient beter dan dit'

Di Rupo heeft intussen via zijn Facebookpagina gereageerd op de uitlatingen van Michel. 'Ik vraag Michel om zijn kalmte te bewaren en zich te beheersen. Uiteraard hebben we verschillende meningen over de sociale zekerheid en het overheidsbeleid, maar dat debat moet zich afspelen met wederzijds respect en juistheid', klinkt het onder meer.

Di Rupo haalt allerhande regeringsmaatregelen aan, bijvoorbeeld de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar, en zegt dat de financiering van de sociale zekerheid de komende jaren in het gevaar komt door de regeringsplannen. Volgens hem kan de premier zijn sociaal palmares niet verdedigen en kiest hij voor 'buitensporigheid en persoonlijke aanvallen om de aandacht af te leiden van de grond van de zaak'. 'De politiek verdient beter dan dit', meent Di Rupo.

Di Rupo besluit met een lofzang aan de Belgische sociale zekerheid. De PS-voorzitter zegt zelf dat ze de analyse delen dat België een van de landen is die het best de crisis weerstaan heeft, dankzij die sociale voorzieningen. Daarom moeten die 'verdedigd en niet vernietigd worden, zoals nu gebeurt met de MR-N-VA-regering'.