Volgende week wordt barkoud maar zonnig
Foto: Photo News

Veel nieuwe sneeuw zal er na het weekend niet meer vallen. De temperaturen zullen een duik nemen, met maxima amper boven het vriespunt en minima tot -15 in de Ardennen. Maar de zon blijft wel schijnen, zo meldt het KMI.

Zaterdagmiddag kunnen nog enkele buien van smeltende sneeuw of sneeuw in de Ardennen vallen, bij maxima rond 4 graden in het centrum en -2 graden in de Hoge Venen. Vannacht gaat de smeltende sneeuw ook in het centrum van het land over in sneeuw.

Zondagochtend verwacht het KMI in het oosten van het land nog opklaringen, maar al snel zal de bewolking vanuit het noordwesten heel het land bedekken. De buien van regen of smeltende sneeuw blijven wel beperkt tot de westelijke landshelft, verder naar het zuiden zullen dit eerder sneeuwbuien zijn. De maxima liggen tussen +2 en +5 graden in Laag en Midden- België en rond -3 graden op de Ardense toppen.

Zondagavond verlaten de laatste buien ons land aan de Franse grens en wordt het droger vanaf het noorden. In het binnenland valt de wind helemaal weg, waardoor er dichte mistbanken kunnen ontstaan. Er zal een algemene nachtvorst optreden, met minima tot -7 in de Ardennen en tussen 0 en -2 graden elders.

Maandag begint de dag op vele plaatsen met laaghangende bewolking, nevel en/of aanvriezende mist. In het oosten van het land valt er eerst mogelijk nog een vlokje sneeuw, aan de kust eventueel een spatje regen. In de loop van de dag wordt het droog met brede opklaringen. Het blijft wel koud met maxima van -5 of -4 graden in Hoog- België en net boven het vriespunt in Vlaanderen.

Dinsdag blijft het droog met een afwisseling van brede opklaringen en wolkenvelden. De maxima liggen tussen -7 en +1 graad. Van woensdag tot vrijdag is er in het noorden van het land meer bewolking en is donderdag en vrijdag een spatje regen niet uitgesloten. In het zuiden van het land wordt het zonnig. Zaterdag wordt het overal zonnig. De nachten worden bitterkoud met minima tot -15 graden in de Ardense valleien maar ook in het centrum van het land rond -6 graden. Donderdag en vrijdag wordt het iets minder koud.